Synstest

synstest og synsprøve

 

 

 

 

 

 

 

 

Synstesten er første skrift på vej mod bedre syn

Skal du have briller, eller kunne du godt tænke dig at få tjekket dit syn? Gennem livet ændrer dit syn sig hele tiden, hvorfor det vil være en god ide med jævne mellemrum at få foretaget en synstest. I din lokale OptikTeam står de dygtige optikere klar til at udføre en synsprøve for alle vores medlemmer. En synstest er første skridt på vejen mod et bedre syn, og OptikTeam står klar til at hjælpe vores medlemmer med den rette løsning til deres synsbehov.

 

Læs vores guide til valg af briller

Hvornår bør jeg få foretaget en synstest?

De fleste danskere oplever på et tidspunkt i livet, at synes svigter på den ene eller anden måde. Måske bliver det svære at se det, der er langt væk, eller måske kan du ikke længere læse det med småt. De fleste synsproblemer kan heldigvis afhjælpes med et par briller eller kontaktlinser, hvis det opdages i tide. Oplever du udfordringer med synet, kan det være et tegn på, at du skal have briller. Derfor er det vigtigt, at du bestiller tid til en synstest. Din lokale optiker hjælper dig ikke kun med at finde de rigtige briller – de kan også bistå dig i forbindelse med en synsprøve.

Er du i tvivl om, hvorvidt du skal have foretaget en synstest, kan følgende være tegn på, at du har nedsat syn og derfor bør få synet testet hos en optiker eller øjenlæge gennem en grundig synsprøve:

  • Vedvarende hovedpine som følge af, at du anstrenger dine øjne for at kunne se skarpt.
  • Røde øjne som tegn på overanstrengelse af øjnene eller en øjensygdom.
  • Dobbeltsyn eller sløret syn.
  • Du har brug for mere lys for at læse.
  • Tingene skal længere væk fra øjet, før du kan se skarpt.
  • Du anstrenger dig for at se skarpt, selvom du allerede har briller eller kontaktlinser.

Hvis du kan nikke genkendende til en eller flere af ovenstående punkter, vil det være en god ide at bestille tid til en synstest. I OptikTeams ca. 160 butikker spredt ud over hele Danmark står de dygtige lokale optikere altid klar til at tage hånd om dig og dit syn ved hjælp af en professionel synsprøve, så vi sammen kan finde frem til den bedste løsning i forbindelse med din synstest. Optikerne har en stor passion for briller og optik, hvilket giver dig de bedste forudsætninger for at få det bedste syn, når du træder ind ad døren til en synstest hos din lokale OptikTeam.

 

Find en optiker nær dig her

Hvordan udføres en synstest, og hvor lang tid tager en synstest?

I alle OptikTeams forretninger bliver der altid sat god tid af til enhver synsprøve, så du er sikker på at få en grundig synstest og konsultation, der kan munde ud i den helt rigtige løsning for dig og dit syn. En helt almindelig synsprøve udføres ved hjælp af en bogstavtavle. Til din synstest vil du skulle se ind i en såkaldt phoroptor, der er en ”kæmpebrille” med flere forskellige glas i. Synstesten består af op til 21 forskellige tests, der har til formål at afsløre eventuelle synsfejl. Ved mistanke om bygningsfejl eller øjensygdomme kan der foretages yderligere synsprøver i forbindelse med din synstest. Du kan eventuelt også blive henvist til en øjenlæge efterfølgende.

Som en vigtig del af din synstest vil optikeren også stille dig en række spørgsmål omkring arbejdsplads, læsevaner, øjenproblemer, hovedpine osv. Dette giver din optiker et indblik i, hvilke udfordringer du oplever i dagligdagen, og derved også hvilket behov der skal dækkes, for at du kan få dit optimale syn tilbage. Måske viser din synstest, at du har behov for læsebriller eller enkeltstyrkebriller, eller måske viser synsprøven, at du skal have flerstyrkebriller eller sportsbriller. Uanset hvad du har brug for, kan du få den bedste løsning i din lokale OptikTeam, hvor fokus altid ligger på optik og god service, når du kommer ind til en synstest.

 

Læs om briller med flerstyrkeglas Læs om briller med enkelstyrkeglas Læs om sportsbriller

Så hvor lang tid tager en synstest? Din synstest varer typisk en halv time og er ikke forbundet med nogen former for ubehag. Har du i forvejen briller eller kontaktlinser, bør du bestille tid til en synsprøve og få dine øjne undersøgt mindst en gang hver andet år. Det varierer fra person til person, hvor ofte en opfølgende synsprøve er nødvendig, og du bør derfor selv aftale med din optiker, hvor ofte du skal komme forbi til en synstest. Har du passeret 40 år, vil det formentlig være nødvendigt at foretage en ny synstest hvert andet år. Synet ændrer sig nemlig, især når man bliver ældre, og du lægger ikke nødvendigvis selv mærke til ændringer. En eventuel justering af styrken kan ofte også afhjælpe kontrastsynet, så du bedre kan adskille kontraster, når du eksempelvis kører bil i mørke.

Hvad betyder tallene i en synstest?

Du har fået foretaget en synstest – hvad betyder tallene? Hvis du tidligere har fået foretaget en synsprøve, har du måske oplevet, at optikeren kom frem til nogle tal, som ikke lige frem gav mening i dit hoved. Derfor vil vi gerne dig et indblik i, hvordan disse tal skal forstås.

Når du kommer ind til en synstest, vil du blive bedt om at læse en række bogstaver på en tavle. Har du et almindeligt og raskt syn, kan du læse de mindste bogstaver på bogstavtavlen på seks meters afstand. Det vil optikerne betegne som en synsstyrke på 6/6. Er du derimod svagtseende, vil du på seks meters afstand kunne se det, en normaltseende kan se på 18 meters afstand. Derfor kaldes denne synsstyrke 6/18. Disse brøker omregnes også ofte til decimaltal, da det kan være nemmere at overskue. En synsstyrke på 6/6 vil så regnes om til 1,0, mens en synsstyrke på 6/18 vil omregnes til 0,33.

 

Få mest ud af din synstest med moderne øjenscannere

Viser din synsprøve, at du skal have briller, skal du have de helt rigtige glas. De store glasproducenter udvikler til stadighed nye teknologier, der skal forbedre vores mulighed for at få det bedste syn. Teknologien dækker over både bedre opmålingsudstyr hos optikerne, som de anvender under din synstest, og endnu mere avanceret glasbearbejdningsudstyr hos glasproducenterne.

Det hele handler om at måle øjnenes tilstand bedst muligt i forbindelse med din synstest. Her kommer flere og flere målepunkter og forhold med. Fx er det nu muligt at kompensere for uhensigtsmæssigheder i øjets rotationscenter. Det næste er så, at det er muligt at overføre disse målinger til glassene, så de kan kompensere for de ændringer, der kommer i livet i forhold til øjets ”default-indstilling”. Med de nye målemetoder og glastyper, der kan produceres efter måleresultaterne, opnår du 100% skræddersyede glas, der udnytter synspotentialet optimalt. På den måde får du mest ud af din synstest.

 

Læs mere om Essilors Eyecode scanner Læs mere om Rodenstocks DNEye® scanner