Kontaktlinser eller briller – eller begge dele?

Viser synsprøven, at du har behov for enten briller eller kontaktlinser for at forbedre dit syn, skal du tage stilling til, hvad der passer bedst til dig og din hverdag.

Der er fordele og ulemper med både briller og kontaktlinser med styrke. Mange kan have en foretrukken mulighed, men for de allerfleste er det ideelt med en kombination, så du kan få fordelene fra begge muligheder. Hvis du overvejer at skifte fra briller til kontaktlinser eller få et par briller til at supplere kontaktlinserne, kan du lære mere om fordele og ulemper her, og hvad du bør være opmærksom på, når du skifter fra briller eller kontaktlinser.

 

Kontaktlinser eller briller?

Kontaktlinser – fordele og ulemper

Med kontaktlinser med styrke har du fri bevægelighed, hvilket gør dem velegnet til stort set alle former for sport og aktiviteter. Kontaktlinser er også en fordel, hvis du er håndværker eller har andre typer manuelt arbejde, hvor brillerne kan være i vejen. Gør det selvmænd og -kvinder kan også med fordel bruge kontaktlinser, når de går i gang med projekter, der kræver lidt mere albuerum.

Kontaktlinser kan også bruges sammen med almindelige solbriller uden styrke. Du kan også vælge frit mellem skibriller og cykelbriller uden at skulle overveje, om der skal styrke i, eller være plads til et par briller indenunder. Til nogle typer vandsport som svømning eller dykning kan kontaktlinser dog være upraktiske, da de kan blive skyllet ud af øjet.

Kontaktlinser kan også være ubehagelige at have på, hvis man bliver forkølet, ved allergi eller ved andre sygdomme, der påvirker øjne eller luftveje. Enkelte kontaktlinsebrugere kan også opleve træthed ud på aftenen, og finder det mere behageligt at gå med briller. Dog bør du få tjekket at kontaktlinserne stadig passer til dit syn, hvis du oplever det.

Kontaktlinser kan ikke korrigere for lige så mange typer synsfejl og bygningsfejl som briller kan, og graden af synsfejl, der kan korrigeres, varierer efter linsetype.

 

Briller – fordele og ulemper

Briller er med til at give ansigtet karakter, og de kan understrege din stil og personlighed – og studier viser faktisk, at vi opfatter mennesker med briller som værende klogere. Briller kan også korrigere flere synsfejl og bygningsfejl end kontaktlinser.

Ulempen med briller er, at de kan sidde i vejen under arbejde, og mens du dyrker sport, eller foretager dig andet fysisk arbejde. I koldt eller vådt vejr vil briller dugge eller blive våde, hvilket nedsætter synet betragtelig. Det kan skabe potentielt farlige situationer i eksempelvis trafikken.

 

 

Både kontaktlinser og briller

Rigtigt mange vælger at have både kontaktlinser med styrke og briller til rådighed. Nogle foretrækker at bære briller til daglig og skifter så over til kontaktlinser, når de skal dyrke sport eller foretage sig andet, der kræver fuld bevægelsesfrihed.

Andre vælger at bruge kontaktlinser stort set altid, men har et par briller liggende til nødstilfælde, forkølelser eller de enkelte dage, hvor de ikke har lyst til at bruge kontaktlinser.

Briller eller kontaktlinser behøver ikke at være enten-eller, og du vil tit kunne få et abonnement, der indeholder begge del hos din optiker.

 

Hvilke kontaktlinser passer til dig?

Vælger du at få kontaktlinser, skal du finde de linser, der passer til dine behov. Du kan som udgangspunkt vælge mellem 1-dagslinser, 14-dageslinser og månedslinser. Månedslinser og 14-dageslinser kræver lidt mere pleje og hygiejne, mens 1-dagslinser kan passe rigtigt godt til folk på farten, unge, der lige begynder at bruge kontaktlinser og andre nye kontaktlinsebrugere. Du kan også få månedslinser, der bruges konstant under 30 dage og derefter kasseres. Hvilken type kontaktlinser du skal have, kommer an på dit temperament og behov.

1-dagslinser isættes når man står op (eller ved behov) og tages ud og smides væk efter brug. De fås i styrker fra +6.00 til -9.00, og kan ikke korrigere store bygningsfejl.

Flerdageslinser bruges 14 eller 30 dage og kasseres derefter. De skal renses i linsevæske efter hver brug og kræver lidt ekstra god håndhygiejne ved isætning og udtagning.

30-døgnslinser kan bruges i 30 dage uden at tages ud. De har god iltforsyning til øjet, men korrigere ikke for bygningsfejl, og kommer i styrker fra +6.00 til -10.00.

Du kan også få kontaktlinser med flerstyrke, så du kan se klart på alle afstande. Kontaktlinserne med flerstyrke fungerer akkurat som brilleglas med flerstyrke ved at være opdelt i forskellige zoner.

Du kan også få farvede kontaktlinser, der ændrer øjets farve. De korrigerer dog ikke synsfejl. Du kan bruge dem hver dag eller bruge dem som et supplement til dine sædvanlige kontaktlinser.

 

Skal du have kontaktlinser?

Hvis du gerne vil prøve kontaktlinser af, skal du kontakte din lokale optiker for at finde ud af hvilken type, der er rigtig for dig, og hvad der korrigerer din synsfejl bedst.

Optikeren vil spørge dig om dine forventninger til kontaktlinserne, og til dit dagligliv og det miljø du færdes i. Så kan I sammen komme frem til hvilke linser, der passer bedst til den planlagte brug.

Derefter skal du have foretaget øjenundersøgelse for at fastslå om du kan benytte kontaktlinser. Hornhindens krumning skal måles, og optikerne vil også foretage en synstest for at sikre, at du har korrekt styrke og korrektion for bygningsfejl, også selvom du plejer at bruge briller, og har fået foretaget en synstest før. Synstesten fungerer på nøjagtig samme måde, som når den laves til briller og gør ikke ondt.

 

Når øjet er ‘godkendt’ til brug af kontaktlinser med styrke, og optikerne har fundet den korrekte styrke, skal du prøve et par kontaktlinser af den ønskede type. Optikeren vil give dig en grundig instruktion i isætning og udtagning af linserne, samt hygiejne og evt. rensning af linserne. Det kræver lidt tilvænning for nye linsebrugere at sætte linserne i, men det kommer hurtigt for de fleste. Du kan altid kontakte din optiker, hvis du oplever problemer.

For de fleste vil den første kontaktlinse passe. Hvis kontaktlinsen føles ubehagelig eller falder ud tit, må du prøve en anden type. Optikeren skal kontrollere dine øjne med linser, efter du har brugt dem nogle dage, for at se hvor godt de passer.

 

Skal du have briller?

Hvis du skal have et par briller til at supplere kontaktlinserne, skal du også forbi din optiker for at få foretaget en synstest. Optikeren vil spørge dig om din hverdag, og hvordan du regner med at bruge brillerne. Derefter kan du prøve forskellige briller, hvor optikeren hjælper med at vurdere, hvilke der passer til dig. I skal også finde en glastype, der egner sig til dit brug.

Når I har fundet en god løsning, kan du bestille brillerne hos din optiker, som får dem produceret til dig.  Når brillerne er færdige, bliver stellet tilpasset til dig, så de sidder behageligt.

 

Kontrol

For at sikre dig problemfri brug af kontaktlinser bliver du indkaldt til kontrol hvert halve år eller hele år afhængigt af din kontaktlinsetype. Kontrollen er en del af dit abonnement og koster ikke ekstra.

Briller bør kontrolleres hvert andet år.