Kontaktlinser eller briller – eller begge dele?

Viser din synsprøve, at du har behov for enten kontaktlinser eller briller for at forbedre dit syn? Og er du i tvivl om, hvorvidt du skal vælge kontaktlinser eller briller? Der er fordele og ulemper forbundet med både kontaktlinser og briller, og hvad du skal vælge, afhænger derfor af dit behov. Hos din lokale OptikTeam står vi selvfølgelig også klar til at hjælpe vores medlemmer med at besvare spørgsmålet, om du skal vælge kontaktlinser eller briller.

 

Læs mere om synstest her

Skal jeg have briller eller kontaktlinser?

Hvis du døjer med synsgener, eller hvis du oplever hyppige hovedpiner, kan det være et tegn på, at du skal have korrigeret et synsproblem enten ved hjælp af kontaktlinser eller briller. I tilfælde heraf vil der blive foretaget en synsprøve, som afdækker dit behov. Efterfølgende tager vi en dialog med dig om dit synsbehov, og hvilke ønsker du har, så vi herigennem kan finde den helt rigtige løsning til dig i forbindelse med kontaktlinser eller briller eller begge dele.

For at sikre dig en problemfri brug af kontaktlinser bliver du indkaldt til kontrol hvert halve eller hele år afhængigt af din valgte kontaktlinsetype. Kontrollen er en del af dit abonnement og koster derfor ikke ekstra. Dine briller bør kontrolleres hvert andet år.

 

Skal du vælge kontaktlinser eller briller?

Mange kan have en foretrukken mulighed, når det kommer til valget mellem kontaktlinser eller briller. Men for de fleste er det ideelt at kombinere briller og kontaktlinser, så du kan få fordelene fra begge muligheder. Når det kommer til at dække synsbehovet, så udelukker kontaktlinser eller briller ikke det andet. Snarere tværtimod. Begge har nemlig hver deres fordele, der kan supplere hinanden rigtig godt i hverdagen. Om du skal vælge kontaktlinser eller briller, kommer derfor an på din smag og dit behov – og ikke mindst hvad der vil være godt for dine øjne. Din lokale optiker står naturligvis altid klar til at hjælpe dig med at vurdere, om det skal være kontaktlinser eller briller.

Det kan være svært at vurdere, om kontaktlinser eller briller vil være det rigtige valg for dig. Derfor har vi lavet denne lille guide, hvor du kan læse meget mere om fordele og ulemper, så du kan blive klogere på, om det skal være kontaktlinser eller briller.

 

Få hjælp til at vælge de rette briller her Læs mere om valg af kontaktlinser her

Kontaktlinser – fordele og ulemper

Vil du gerne blive klogere på kontaktlinser fordele og ulemper? Så har vi her listet både ulemper og fordele ved at vælge kontaktlinser. Med kontaktlinser med styrke har du fri bevægelighed, hvilket gør dem velegnede til stort set alle former for sport og aktiviteter. Kontaktlinser er også en fordel, hvis du eksempelvis er håndværker eller har en anden form for manuelt arbejde, hvor brillerne kan være i vejen. Du kan med fordel også vælge kontaktlinser, hvis du er gør-det-selv-typen, da de giver dig langt mere bevægelsesfrihed og albuerum til projektet.

Noget andet er, at dine kontaktlinser også kan bruges sammen med almindelige solbriller uden styrke, ligesom du også kan vælge frit imellem ski- og cykelbriller uden at skulle overveje, om der skal styrke i eller være plads til briller under. Til gengæld kan kontaktlinser være upraktiske til nogle typer vandsport såsom svømning eller dykning, da de kan blive skyllet ud af øjnene.

Dog kan kontaktlinser også være ubehagelig at have på, hvis du bliver forkølet, ved allergier eller ved andre sygdomme, der påvirker øjne eller luftveje. Enkelte kontaktlinsebrugere kan også opleve træthed ud på aftenen, hvor det kan være mere behageligt at gå med briller. Det er her vigtigt, at du får tjekket, om dine linser stadig passer til dit syn, hvis du oplever ovenstående.

En anden ulempe ved kontaktlinser er, at de ikke kan korrigere for lige så mange typer synsfejl og bygningsfejl, som briller kan. Ligeledes varierer graden af synsfejl, der kan korrigeres, efter linsetype, hvorfor det ikke er sikkert, at alle kan vælge kontaktlinser frem for briller.

Briller – fordele og ulemper

Briller er med til at give ansigtet karakter, og de kan understrege din stil og personlighed. Briller fungerer således som en flot og vigtig accessory på samme måde, som dit tøj og dine smykker kan gøre det. Briller kan derudover korrigere langt flere synsfejl og bygningsfejl end kontaktlinser, hvorfor de for nogle vil være et langt bedre valg end kontaktlinser.

Men briller kan også have sine begrænsninger, hvoraf en af ulemperne er, at de kan være særligt upraktiske i forhold til sport og fritidsaktiviteter, eller hvis du foretager dig andet fysisk arbejde. Samtidig kan du opleve, at dine briller dugger eller på anden måde bliver svære at se ud af i koldt og vådt vejr. Det nedsætter synet en hel del, hvilket kan skabe potentielt farlige situationer i eksempelvis trafikken.

Vi håber, at vi med ovenstående har gjort dig klogere på både briller og kontaktlinser fordele og ulemper, så du bedre kan træffe valget, om det skal være kontaktlinser eller briller.

Kontaktlinser eller briller behøver ikke at være enten-eller

Der er rigtig mange, der vælger at have både kontaktlinser med styrke og briller til rådighed. Nogle foretrækker at bære briller til daglig og så skifte over til kontaktlinser, når der skal dyrkes sport eller foretages andet, der kræver fuld bevægelsesfrihed. Andre igen vælger at bruge kontaktlinserne stort set altid, men har et par briller liggende til nødstilfælde, forkølelser eller de dage, hvor de bare ikke har lyst til at have linserne i. Kontaktlinser eller briller behøver ikke at være enten-eller. I mange tilfælde vil de to løsninger fint kunne kombineres og derved dække dit synsbehov. Derfor har du som medlem hos OptikTeam også mulighed for at vælge kontaktlinseabonnementer, der indeholder begge dele.

 

Læs om kontaktliseabonnement her

 

Er du stadig ikke sikker på, om du skal vælge kontaktlinser eller briller? Du er altid velkommen til at besøge din lokale OptikTeam-optiker til en snak om dit behov, og om det vil være kontaktlinser eller briller eller en kombination, der vil være bedst til dig.

Find den optiker, der er nærmest dig, på kortet herunder: