Kørebriller

Som bilist skal du kunne opfange 90% af de nødvendige informationer gennem øjnene, hvorfor et godt syn er altafgørende for sikkerheden i trafikken. Har du nedsat syn, er det derfor vigtigt, at du har et par kørebriller. Bilkørsel kan også være hårdt for øjnene – især om natten eller om vinteren, hvor vejene kan være våde eller solen hænge lavt på himlen til stor gene for øjet. Med et par kørebriller kan du sikre et godt trafiksyn, så du kan køre sikkert uanset tid på døgnet eller ydre forhold.

Hvad hjælper kørebriller med?

Statistikker viser, at langt de fleste ulykker sker om aftenen eller natten, hvor sigtbarheden er nedsat. Reaktionstiden bliver fordoblet, når mørket falder på, og har du derudover også en nedsat synsevne, kan din reaktionsevne blive både tre- og firedoblet. I takt med at reaktionstiden stiger, så falder evnen til at kunne skelne genstande fra hinanden også. Det betyder, at sit syn bliver uklart, samt at dit synsfelt indsnævres markant, når hastigheden stiger. Det er derfor vigtigt med et par kørebriller, der netop sikrer, at du ser klart, så du kan reagere i tide.

Selvom du har briller, kan det være nødvendigt at investere i et par specifikke kørebriller. Det kan eksempelvis være et par briller til kørsel i mørke eller solbriller, til når solen står højt på himlen. Ligeledes er det også vigtigt, at du med jævne mellemrum får tjekket dit syn, så du sikrer, at der ikke sker uheld. Det er derfor vigtigt, at du sørger for, at styrken i dine kørebriller passer til din faktiske styrke. Det gælder, uanset om det drejer sig om natbriller til bil, solbriller eller en helt tredje type kørebriller.

Læs om briller til  flerstyrkeglas her

Test om du skal have kørebriller

Hvis du er i tvivl, om du har nedsat synsevne, eller brug for kørebriller, er det noget, du nemt og enkelt selv kan teste. Du skal blot parkere din bil og gå 25 meter væk fra den. Derefter holder du en hånd op for henholdsvis det højre og det venstre øje. Kan du tydeligt læse din nummerplade, så er dit syn umiddelbart korrekt. Har du derimod svært ved at læse nummerpladen, eller er du stadigvæk i tvivl, så bør du kontakte din lokale optiker, der hjælper dig med at finde det rette par kørebriller.

Find en optiker nær dig her

Kørebriller til mørke

Når mørket falder på, kan mange opleve, at synet forringes. Dette er dog et problem, der er større hos nogle end andre. Især ældre vil kunne mærke stor forskel på at køre, når det er lyst, og når det er mørkt. Og har du i forvejen nedsat syn, vil det blot blive yderligere forringet, når du kører bil i aften- og nattetimerne. Derudover føler mange bilister sig også chikaneret af modkørendes blændende forlygter, når de kører bil i mørke. Det skyldes, at de kunstige lyskilder fra bil- og gadelygter nedsætter øjets kontrastfølsomhed og evnen til at bedømme afstande, hvorfor det vil være en god ide med kørebriller til mørke.

Et par gode briller til kørsel i mørke kan gøre en afgørende forskel for dig, når det er mørkt. Ligesom ved kørsel i tåget vejr kan et par natbriller til bil med gule glas give skarpere kontraster, når du kører i mørke. Disse kan fås som fitovers, som kan tages direkte over dine eksisterende briller og lukke af for reflekser hele vejen rundt ved øjnene. Det vil derfor være et fornuftigt valg at investere i et par kørebriller, så du kan sikre det bedst mulige trafiksyn.

 

Kørebriller til regn og tåge

Når vejret er regnfuldt og tåget, mindskes sigtbarheden for alle bilister. Har du samtidig nedsat syn, kan det være yderst farligt at køre bil, hvis ikke du har kørebriller, der egner sig til vejret. Når det regner, bliver dit syn ofte hæmmet af refleksioner fra regnen og den våde forrude. I tåget vejr kan det være vanskeligt at se klart og bedømme afstande. Det kan derfor være en stor fordel at vælge kørebriller i form af solbriller med polaroidglas, da overfladen i disse glas mindsker de genererende refleksioner. Kørebriller med gule glas er også en god mulighed til bilkørsel i tåge. Disse fås blandt andet som fitovers, så du kan sætte dem over din almindelige brille, når du har brug for dem.

 

Kørebriller til klart vejr og solskin

Når du kører i solskinsvejr, kan det være svært ikke at blive blændet af solen, og det er samtidig meget anstrengende for øjnene. Det er derfor vigtigt for både sikkerheden og komforten, at du bærer solbriller beregnet til bilkørsel, når du kører bil i solskin. Det er heller ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du vælger som kørebriller, da de rigtige solbriller mindsker risikoen for blænding, farlige situationer og træthed i øjnene. Du bør derfor gå efter solbriller med glas, der dæmper det blå lys. Mindskes det blå lys, vil kontrasterne træde tydeligere frem, og derfor anbefaler vi hos OptikTeam denne type solbrille som kørebrille.

Læs mere om solbriller til bilen

Skal vi hjælpe dig med kørebriller?

Har du spørgsmål til kørebriller eller brug for hjælp til at finde det rigtige par briller til kørsel i mørke? Du er altid velkommen til at kigge ind forbi din lokale OptikTeam, hvor vores dygtige optikere til enhver tid står klar til at hjælpe vores medlemmer til et bedre syn.