Briller til bilkørsel

Pas på dig selv i trafikken med et par briller til bilkørsel

Som bilist skal du kunne opfange 90 procent af de nødvendige informationer gennem øjnene. Derfor er et godt syn afgørende for sikkerheden i trafikken. Har du nedsat syn, er det vigtigt, at du har et par briller til bilkørsel.

Statistikker viser, at langt de fleste ulykker sker om aftenen eller natten, hvor sigtbarheden er nedsat. Reaktionstiden bliver fordoblet, når mørket falder på. Har du derudover også en nedsat synsevne kan din reaktionstid både blive tre- og firedoblet. I takt med, at reaktionstiden stiger, falder evnen til at kunne skelne genstande fra hinanden. Synet bliver uklart og selve synsfeltet indsnævres markant, når hastigheden stiger.

Færdselsloven kræver, at du som bilist i en almindelig personbil skal have en synsevne på minimum 50 procent af den normale synsevne, for at undgå at skulle bruge briller til bilkørsel. Dette testes i forbindelse med, at du tager køreprøven. Færdselsloven indeholder dog ingen krav om efterfølgende og løbende synskontrol, men det er en rigtig god ide at få tjekket dit syn minimum hvert 2. år. Dette skyldes, at synet kan ændre sig med alderen og dermed medføre store konsekvenser, hvis du ikke sørger for at få tjekket det i tide. Har du nedsat synsevne vil du opleve, at tingene skal tættere på, før du opfatter dem. Det betyder, at reaktionstiden for en eventuel afværgelse bliver betydelig kortere, samtidig med at risikoen for uheld bliver større. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at styrken i dine briller til bilkørsel passer til din faktiske styrke.

Test dig selv

Hvis du er i tvivl, om du har nedsat synsevne, kan du nemt og enkelt teste det. Parker din bil og gå 25 meter væk fra den. Derefter holder du en hånd op for hhv. det højre og det venstre øje. Kan du tydeligt læse nummerpladen, er dit syn umiddelbart korrekt. Har du derimod svært ved at læse nummerpladen, eller er du i tvivl, så bør du kontakte din lokale optiker, så I sammen kan finde et par briller til bilkørsel til dig.

Briller til bilkørsel i klart vejr og solskin

Når du kører i solskinsvejr, kan det være svært ikke at blive blændet, og samtidig er det meget anstrengende for øjnene. Det er derfor yderst vigtigt for sikkerheden og komforten, at du bærer solbriller beregnet til bilkørsel, når du kører bil i solskin. Det er heller ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du vælger, da de rigtige solbriller mindsker risikoen for blænding, farlige situationer og træthed i øjnene. Du bør derfor gå efter solbriller med glas, der dæmper det blå lys. Mindskes det blå lys, vil kontrasterne træde tydeligere frem og derfor anbefaler vi denne form for solbriller til bilkørsel.

Briller til bilkørsel i regn og tåge

Når vejret er regnfuldt og tåget, mindskes sigtbarheden for alle bilister. Har du derudover også nedsat syn, kan det være yderst farligt at køre bil, hvis du ikke har briller der egner sig til vejret. Når det regner, bliver dit syn ofte hæmmet af reflektioner fra regnen og den våde forrude. I tåget vejr kan det være vanskeligt at se klart og bedømme afstande. Det kan derfor være en stor fordel at vælge solbriller til bilkørsel med polaroidglas, da overfladen i disse glas mindsker de generende reflekteringer. Briller med gule glas er også en god mulighed til bilkørsel i tåge. Disse fås også som fitovers, så du kan sætte dem over din almindelige brille, når du har brug for dem.

Briller til bilkørsel i mørke

 

 

 

 

Når mørket falder på, oplever de fleste af os, at vores syn forringes. Dette er dog et problem, som er større hos nogle end hos andre. Især ældre vil kunne mærke stor forskel på at køre når det er lyst, og når det er mørkt. Har du i forvejen nedsat syn, vil det blive yderligere forringet, når du kører bil i aften- og nattetimerne. Derudover føler mange bilister sig generet af modkørendes blændende forlygter, når de kører bil i mørke. Der sker faktisk tre til fire gange så mange ulykker ved kørsel om natten som om dagen. Dette skyldes, at de kunstige lyskilder fra bil- og gadelygter nedsætter øjets kontrastfølsomhed og evne til at bedømme afstande.

Et par gode briller til bilkørsel kan gøre en afgørende forskel for dig, når det er mørkt. Ligesom ved kørsel i tåget vejr kan briller med gule glas give skarpere kontraster, når du kører i mørke. Disse kan fås som fitovers, som kan tages direkte over dine eksisterende briller og lukke af for reflekser hele vejen rundt ved øjnene.