FAQ – kontaktlinser

Både som ny og erfaren kontaktlinsebrugere kan du have mange spørgsmål til dine kontaktlinser. Vi prøver at besvare de fleste almindelige spørgsmål her, men hvis du oplever problemer med dine kontaktlinser, er det altid en god idé at kontakte din optiker for hjælp.

Hvad er kontaktlinser?

Kontaktlinser er lavet af plastik eller silikone og afhjælper synsfejl. De fleste kontaktlinser i dag er bløde linser, der indeholder vand og er behagelige at bruge. Kontaktlinserne sidder i selve øjet ovenpå hornhinden.

Kan mine kontaktlinser forsvinde om bag øjet?

Nej, kontaktlinsen kan ikke glide om bagved øjet. Øjet og øjenlåget er forbundet af en ganske tynd hinde, der forhindrer kontaktlinsen i at forsvinde om bag øjet. Hvis du ikke kan finde kontaktlinsen, vil den som oftest være faldet ud, eller sidde under øjenlåget. Kan du slet ikke få linsen ud, bør du opsøge din optiker for hjælp.

Falder kontaktlinserne nemt ud?

Dine kontaktlinser bør ikke falde ud af sig selv. Hvis de ofte falder ud, bør du kontakte din optiker og prøve et par, der sidder bedre på øjet. Kontaktlinserne kan dog nemt ryge ud, hvis du har åbne øjne under vand.

Er et farligt at bruge kontaktlinser?

Det er ikke farligt at bruge linser så længe du overholder optikerens instruktioner vedrørende hygiejne og rensning af linserne. Risikoen for infektioner eller sygdomme på grund af linsebrug er ganske lille.

Er det svært at bruge kontaktlinser?

Det er ikke svært at bruge kontaktlinser. Din optiker giver dig grundige instruktioner i at håndtere og rense linserne og lærer dig at sætte dem i og tage dem ud igen.
For nogle brugere er det lidt ubehageligt at skulle røre ved øjet, men de fleste vænner sig hurtigt til det, så processen med at tage kontaktlinserne ind og ud bliver en selvfølgelig rutine.

Hvem kan bruge kontaktlinser?

Stort set alle kan bruge kontaktlinser. Det er kun ganske få synsfejl, der ikke kan korrigeres med kontaktlinser. Enkelte sygdomstilstande kan forhindre brug af kontaktlinser, og det kan være ubehageligt at bruge kontaktlinser hvis du er forkølet eller har høfeber – derfor kan det være en god idé at have et par briller at supplere med.

Kan børn bruge kontaktlinser?

Børn kan sagtens bruge kontaktlinser, men bør ikke bruge dem, før de er i stand til at håndtere linserne selv og på egen hånd kan overholde hygiejne og eventuel rensning af linser.

Kan ældre bruge kontaktlinser?

Langsynethed hos ældre kan sagtens korrigeres med kontaktlinser. Du kan få multifocal linser, DVS. Linser med læsefelt, så du har skarpt syn på alle afstande. Med alderen kan du opleve at få mere tørre øjne, og kan i så fald få bruge for øjendråber, hvis kontaktlinserne giver tørhed.

Må jeg bruge makeup med kontaktlinserne?

Du må gerne bruge makeup med kontaktlinserne. Det er bedst at sætte kontaktlinserne i først, og derefter lægge makeup. Så slipper du for at få olier og støv fra sminken på kontaktlinserne. Brug helst makeup som er vandbaseret.

Må jeg bruge mine endagslinser flere gange?

Nej. Engangslinser er KUN beregnet til at bruge en gang. Du risikerer i værste fald kan du få en øjeninfektion. Det er bedre at have et ekstra par kontaktlinser, hvis du uplanlagt får brug for at skifte linserne. Du kan få linser i ganske tynde pakninger, så det altid er nemt at have et ekstra par med.

Må jeg bruge mine flergangslinser i længere tid end der står på pakken?

Nej, flergangslinserne skal udskiftes efter den anviste tid, også selvom du ikke har brugt dem alle dagene. Bruges du linserne i længere tid, får de belægninger med fedt og snavs, der øger risikoen for en øjeninfektion.

Må jeg sove med mine kontaktlinser?

Hvis hornhinden ikke får nok ilt kan den få permanente skader, Kontaktlinser forhindrer i større eller mindre grad en del af iltoptagelsen. Du bør kun sove med døgnlinser, der er beregnet til at blive siddende mens du sover. De er lavet af et særligt materiale, der lader mere ilt slippe ind til øjet. Skulle du en sjælden gang falde i søvn med almindelige kontaktlinser i, er der dog ingen grund til panik, så længe du ikke oplever rødme, ømhed eller irritation. Tag kontaktlinsen ud, og giv øjet en pause ved at bruge briller i stedet.

Hvad kan jeg rense mine kontaktlinser i?

Du bør kun bruge den anbefalede rensevæske, du får med fra din optiker. Hjemmelavede rensevæsker/saltvand må aldrig bruges, da de ikke er sterile. Rensevæskerne er ofte produceret til en specifik type kontaktlinser, for beholde optimal funktion, bør du bruge den korrekte væske. Du må aldrig anvende vand fra vandhanen til dine kontaktlinser, Brug saltvand i stedet, Det kan du købe hos din optiker.

Hvorfor er hygiejnen så vigtigt?

Hygiejne er vigtigt for at mindske risikoen for infektion og sygdomme. Du bør altid vaske hænder grundigt og tørre dem i et rent håndklæde før du rører ved dit øje og når du skal håndtere dine kontaktlinser. Desinficerende gel vil ofte genere øjet, og bør ikke bruges, da du vil have rester på hænderne efter brug.