Solbrilleglas

Solbrilleglas er ikke bare solbrilleglas – det er vigtigt at vælge glas, der er behagelige at bruge og passer til dine udendørs aktiviteter. Solbrillerne skal beskytte dine øjne, og for de fleste er solbrillerne også en vigtig modeaccessory, der fremhæver personlig stil. Brug din optikers erfaring, og få et par solbriller der passer præcis til dig – uanset om du skal køre, på ski, cykel, golf, sejle, eller læse en god roman på strandferien.

UV-beskyttelse i dine solbrilleglas

Du kan hverken se eller mærke solens UV-stråler. Alligevel kan UV-strålerne skade dine øjne, både på kort og lang sigt. Hvis du ikke passer på dine øjne, risikerer du akutte skader som sneblindhed eller svejseøjne, og på længere sigt kan UV-strålingen øge risikoen for øjensygdomme.

Derfor er det vigtigt at have et par solbriller med UV-beskyttelse. Dine solbriller skal beskytte 100% mod UVA og UVB stråler. Solbriller, der er mærket med EU’s CE-mærke, lever op til alle krav om UV-beskyttelse.

Solbriller handler også om bedre synskomfort – og så skal de selvfølgelig også se godt ud!

Solbrilleglas til forskellige aktiviteter

Vælg dine glas og stel alt efter hvilke aktiviteter, du kommer til at bruge brillerne mest til. En god allround-brille kan dække mange behov, men hvis du både skal bruge briller til aktiv sport, til at læse på stranden eller sidde på café, og til bilkørsel, kan det være relevant at have flere modeller.

Til bilkørsel kan det være en fordel med en tone, der øger kontrasten og behandling, der blokerer reflekser. Husk at briller til bilkørsel ikke må være tonede mere end 90% til dagskørsel og 25% om natten.

Solbriller til sport bør sidde ekstra godt og dække hele øjet. Her kan en wraparound-model være aktuel. Vælg en glasfarve, der passer til din sportsaktivitet, og overvej om du har behov for ekstra beskyttelse mod ridser, eller højere brudstyrke i glassene.

Hvis du bruger solbrillerne på stranden eller caféen og i byen, er det måske selve designet og æstetikken, der har første prioritet. Brillerne skal dog også være behagelige at have på og her kan graduerede glas være en fordel – både hvis du skal læse, eller hvis du ofte bevæger dig mellem at være inde og ude.

Farvevalg – hvilke solbrilleglas passer til dig?

Solbriller fås i en række forskellige farver og toninger med forskellige egenskaber. Vælg en fare og toning, der passer til dit brug, og som du synes er behagelige at bruge.

Blå

Blåtonede briller er kølige, og nedsætter kontraster. Blåt er det mest generende lys for øjet, og derfor er blåtonede briller ikke så velegnede til solbriller.

Grå

Grå brilleglas er en kølig-neutral tone, der balancerer farvegengivelsen. De er udmærkede til sport og bilkørsel.

Brune

Brune glas er ofte varmt tonede og behagelige at se med. De øger kontrasten´til grønne farver og blokerer blåt lys. Brune glas er en god allround-farve, der er egnet til både til aktiv brug, bilkørsel og den smarte modebrille. De er særligt gode til aktiviteter ude i naturen,hvor du har brug for stor kontrast til grøn, ekse golf eller jagt.

Grøn

Grønne glas har en kølig tone og er en god allround-farve, der nedtoner blåt lys, og bevarer farvebalancen. Vil du ikke have brune glas, er grøn et godt alternativ som allround farve.

Gul/orange

Gule eller orangetonede glas øger kontrasten og er gode til sport eller kørsel i tåge og dårlige vejrforhold med fladt lys. De fremhæver detaljer, og er meget brugt til ski- og cykelsport. Dog er de ofte for lyse til at bruge i skarpt lys.

Rød/rosa

Røde eller rosa/lilla brilleglas kan hurtigt blive en meget markant feature ved dine briller. Til gengæld ser du verden i et varmt skær. Rødlige glas giver skarpere kontraster under dårlige lysforhold, men er ikke mørke nok til skarp sol.

Spejlrefleks

Spejlrefleksglas giver optimal UV-beskyttelse og er ofte behagelige at have på i skarpt lys. De kan dog blive meget mørke under andre vejrforhold. Spejlrefleks er også en modetrend, der går igen i forskellige farver og steltyper, og kan fremhæve din stil.

Graduerede glas

Du kan også vælge at få en gradueret toning i dine brilleglas. Graduerede glas er mørkest i toppen og lysest i bunden. De er gode når du skal læse, når du bevæger dig meget mellem at være ude og inde, eller ønsker mindre farveforvrængning. De er desuden populære som modetrend.

Husk at brilleglassenes farve også gerne skal passe til stellets farve. Skal du have en særlig farve brilleglas til et specifikt formål, er det godt at have i tankerne når du vælger stellet.

Polariserede glas

Polariserede glas fjerner genskin fra asfalt, vand, sne og is.

Landskabets konturer fremhæves også, særlig når lyset er fladt. kontraster bliver også fremhævet i al slags vejr. De er behagelige og afslappende for øjnene. Polariserede glas er særligt velegnede til bilkørsel, og når du skal dyrke sport eller opholder dig meget på eller ved vand. Polariserede glas fås i næsten alle farvetoner. Dog kan polariserede solbriller gøre det lidt sværere at se hvad der står på skærme.

Solbrilleglas med styrke

Bruger du briller det meste af dagen eller til bilkørsel, når du læser og til andre aktiviteter der foregår udendørs, er solbriller med styrke en rigtigt god idé. Skal du vælge en brille nr. 2, er solbriller et oplagt valg. Det er ikke alle solbrillestel, der egner sig til glas med styrke, men en dygtig optiker vil næsten altid kunne finde et par, der både er klædelige, funktionelle og velegnede.

Andre løsninger er glas med farveskift, clip-on eller fit-over modeller.

Glas med farveskift, eller fotokromiske glas, reagerer på mængden af UV-stråling i lyset, så de altid tilpasser sig, og beskytter dine øjne. De er gode, hvis du vil undgå at skifte mellem forskellige briller ude og inde, eller er typen, der glemmer at få det andet par med. Indenfor og i overskyet vejr er de farveskiftende brilleglas helt klare.

Clip-on er lidt gammeldags løsning, der mest bruges som retromode. De er sjældent særligt praktiske til langvarig brug, da de gør brillen tykkere og tungere at have på. Ligeledes kan du også få fit-over solbriller, der dækker hele din almindelige brille. Den passer ikke til alle brillestel, og kan også opleves som tungere og mindre komfortabel til langvarig brug.