Børnebriller

børnebriller optikteam

Skal mit barn have briller?

Børn er ikke selv i stand til at vide, hvorvidt de har brug for briller. De har typisk aldrig set verdenen anderledes, og de er derfor uvidende om, at deres syn kan forbedres. Det er derfor forældrenes opgave at holde øje med, om barnet kompenserer for potentielle bygningsfejl ved øjet, da dette kan føre til indlæringsproblemer og mistrivsel i skolen. Der vil ofte være en række tendenser, som du kan lægge mærke til ved dit barns adfærd. På denne måde kan du komme tættere på at besvare spørgsmål: Skal mit barn have briller?

Vær opmærksom på dit barns adfærd

Har du ved dit barn oplevet et eller flere af nedenstående tegn?

 • Barnet klager over hovedpine.
 • Barnet har svært ved at koncentrere sig i skole eller børnehave, er uroligt eller deltager ikke i leg og aktiviteter.
 • Barnet har svært ved at gribe bolde.
 • Barnet har svært ved at holde balancen eller koordinere bevægelser.
 • Barnet har læsevanskeligheder.
 • Barnet klager over at det er svært at se bogstaver.
 • Barnet gnider sig i øjnene.
 • Barnet kniber øjnene sammen eller lukker et øje.
 • Barnet skeler.
 • Barnet holder hovedet på skrå, eller drejer hovedet for at se på en bestemt genstand.
 • Barnet vil have skærme meget tæt på eller læse, tegne og skrive med meget kort afstand til bog og papir.

Kan du nikke genkendende til et eller flere af disse problemer? så er det en god idé at kontakte en øjenlæge eller kontakte din lokale optiker og få vejledning til, hvad du skal gøre.

Find en optiker nær dig her

Som forældre er det vigtigt, at du er opmærksom på dit barns adfærd, da dette kan være med til at afsløre eventuelle synsnedsættelser. Børn kan have dårligt samsyn, hvilket betyder, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen. Dette kan forringe koncentrationsevnen og gøre det svært for barnet at fokusere, men der er nogle tendenser, som du kan være opmærksom på for at forbedre dette. Synet er eksempelvis tæt forbundet med flere motoriske funktioner ved barnet, som kan give en idé omkring, hvorvidt dit barn trænger til briller. Hvis du oplever, at dit barn har problemer med at gribe bolde, ikke kan lide at slå kolbøtter, tager lang tid om at cykle uden støttehjul eller generelt har problemer med at koordinere bevægelser, så kan det være et tegn på et forringet syn.

Læs om solbriller til børn

Synet har indvirkning på barnets trivsel

De fleste med briller ved, hvilken indvirkning et godt syn har på dagligdagen. Det gælder i særdeleshed for børn, da de er i en vigtig udviklingsfase i livet. Ved børn, der ikke er startet eller lige er startet i skole, kan det være svært at se, om de trænger til briller. I de første skoleår vil bogstaverne være store og lixtallet lavt, så selv børn der kompenserer for synsnedsættelse kan følge med. I takt med at sværhedsgraden stiger vil det blive sværere for børnene at følge med i undervisningen, hvilket kan føre til indlæringsproblemer og mistrivsel for barnet. Det er derfor afgørende, at barnets synsproblemer bliver opdaget, inden det medfører problemer, der kan have indvirkning på barnets trivsel og indlæring.

Briller til børn OptikTeam

Briller til børn

Allerede når dit barn er 2-3 år gammelt, vil det være muligt at udføre synsprøver, som kan afsløre eventuelle bygningsfejl og nedsat syn. Skulle dit barn have synsproblemer, kan disse afhjælpes med børnebriller, hvis de opdages tidligt.

Der er tegn på, at flere børn får briller, mens langt de færreste opfatter dette som et handicap. For nogle kan det endda være sejt at få et par briller. Hvert år udkommer nye børnebriller, hvor nogle af de bedst kendte sportsmærker er repræsenteret. Børnebrillerne skabes med det formål, at børnenes sportslige aktiviteter ikke hæmmes af deres glas. Generelt vil børnebriller være mere robuste og sidde tættere, så de ikke falder af, selvom barnet hopper på trampolin eller andet. Der vil stadig være god mulighed for, at barnet kan vælge et stel, som passer til hans/hendes ønsker.

Udviklingen af et barns syn

Et nyfødt barn ser dårligt, men allerede når barnet er omkring 2 måneder gammelt, vil synet have udviklet sig så meget, at barnet er sikker i sin øjenkontakt og kan fastholde blikket på dit ansigt i længere tid. Når dit barn er omkring 6 måneder, vil synet være så godt udviklet, at øjnene faktisk kan følges fint ad, når du bevæger ting foran dem. Det er også i denne alder, at barnet begynder at kunne genkende mor og far. Herefter og frem til at dit barn er omkring 6 år gammelt, udvikler synet sig fortsat og alle synsfunktioner bliver mere og mere sikre. Barnets syn er først helt færdigudviklet mellem 12 og 15 års-alderen.

Læs om hvordan synet ændrer sig gennem tiden

Børn kan både få behov for børnebriller når de har en synsfejl, dvs. er langsynede, nærsynede eller har en bygningsfejl på et eller begge øjne, men også hvis de har problemer med samsynet. Når barnet har brug for briller, er det vigtigt at undersøge synet.

Langsynet

Er dit barn langsynet, vil det have svært ved at se genstande tæt på – eksempelvis har børn ofte svært ved at koncentrere sig om at læse eller opgaver som at lave perleplader o.a.

Nærsynet

Nærsynede børn har svært ved at se genstande langt væk og kan ofte have svært ved at gribe bolde, deltage i udendørs lege, genkende venner og familie på afstand og finde vej selv.

Skelen og bygningsfejl

Skelen og bygningsfejl giver ofte udslag i at barnet har svært ved at fokusere synet, ser sløret eller at samsynet ikke fungerer. Et dårligt samsyn vil sige at øjnene arbejder dårligt sammen og at barnet har dårligt dybdesyn og svært ved at gribe og bestemme afstande. Både skelen eller bygningsfejl kan være svært at opdage for forældre, medmindre det er meget udpræget.

Børnebriller til skolestart

Når dit barn skal til at starte i skole, er det en god idé at få tjekket synet. Har dit barn nedsat syn og brug for børnebriller er det nemlig afgørende for, hvordan det klarer sig i skolen, til sport og derhjemme til lektielæsning.

Når barnet kommer i teenagealderen kan problemer som træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær være tegn på et nedsat syn. I denne alder vil synet være fuldt udviklet, men synsproblemer fra den tidlige barndom kan være forværrede og forårsage problemer, hvorfor det er nødvendigt med børnebriller. De første tegn på nærsynethed viser sig hos mange i teenageårene og det er derfor også en god idé at få taget en synsprøve i denne alder. Et par gode børnebriller vil nemlig kunne afhjælpe rigtig mange udfordringer i hverdagen.

Læs om spændingshovedpine

Gode råd til køb af børnebriller

Når du skal vælge børnebriller, vil du opleve, at stellet ofte er let, men robust. På den måde undgår barnet irritation, og at stellet nemt går i stykker. Det kan være en fordel at vælge hærdet plastglas i dine børnebriller, da dette ikke ridses så let og samtidig er det brudsikkert. Da børn ikke har næseryg som voksne, vil mange børn foretrække børnebriller med brillestænger, der går rundt om ørene.

 • Husk at børn er ofte mere aktive end voksne og knap så gode til at passe på sarte ejendele.
 • Vælg et robust og bøjeligt børnestel, så det ikke knækker ved vild leg, eller køb et sportsstel til meget aktive børn.
 • Hærdede plastglas kan være en fordel fremfor mineralglas. Plastglas ridser ikke lige så nemt og er lettere. De er også mere brudsikre.
 • Sørg for at børnebrillen er let og sidder godt. Brillen skal ikke glide på næsen og skal blive siddende, hvis barnet hænger med hovedet nedad i klatrestativ eller hopper og løber.
 • Brillerne skal passe til barnet og ikke købes til at vokse i. Når barnets hoved vokser, øges afstanden mellem pupillerne også, og så får barnet behov for nye briller.
 • Stellet skal tilpasses jævnligt, så det passer til barnet og brillen sidder godt.
 • Brillerne skal være allergivenlige.
 • Lad dit barn være med til at vælge brillerne – og husk at det er barnet, der skal gå med brillerne. Farver og coolness spiller en stor rolle. Barnet er langt mere tilbøjelig til at bruge brillerne, hvis de selv kan lide dem.
 • Det er en god idé at vælge antirefleks-behandlede glas, så barnet ikke er generet af spejlinger i glassene.
 • Ved brug af kontaktlinser skal børn forstå vigtigheden af hygiejne og kunne tage ansvar for at behandle kontaktlinser korrekt og selv kunne isætte og udtage kontaktlinserne.

Få en synsprøve forud for valget af de rigtige børnebriller

Med et spændende udvalg og kompetent vejledning vil vi finde frem til en løsning, der er tilpasset dig og dit barns ønsker. Kig forbi din lokale optiker og få lavet en synsprøve. Er barnet under 10 år, skal synsprøven laves hos en øjenlæge.

Find en optiker nær dig her

Synsprøve på børn

Dit barn skal have testet, om det skal have børnebriller, og det gøres med en synsprøve. En almindelig synsprøve udføres ved hjælp af en bogstavtavle og en såkaldt phoroptor, som er en “kæmpebrille” med forskellige glas i forskellige styrker. Synsprøven består af op til 21 tests, der kan afsløre eventuelle synsfejl. Derudover kan der foretages yderligere individuelle prøver, hvis dette skulle være nødvendigt. En synsprøve er ikke forbundet med ubehag og varer ca. en halv time. Resultatet bestemmer, om der er behov for børnebriller.

Stor nok til kontaktlinser? Kontaktlinser til børn - OptikTeam

Børnebriller eller kontaktlinser?

Kontaktlinser til børn

Det er ligeledes en mulighed, at dit barn kan få kontaktlinser. Generelt kræver det mere disciplin fra dit barn at have kontaktlinser, da det medfører flere hygiejnekrav. Om dit barn kan få kontaktlinser afhænger ofte af, hvor modent dit barn.

Læs om kontaktlinser til børn

Derudover skal det være et ønske fra barnet, som kommer med en forklaring på, hvorfor han/hun skal have kontaktlinser i stedet for børnebriller. Hvis dit barn har kontaktlinser, skal du være opmærksom på, om barnet får røde eller smertende øjne. Hvis det sker, så skal brugen af linsen ophøre omgående, og du skal kontakte din lokale optiker.