Skærmbriller

Har du nogensinde oplevet gener som spændinger i nakke, ryg og skuldre eller overbelastning af øjet i forbindelse med arbejde foran computerskærmen? I en digitaliseret verden, hvor mange arbejdsopgaver foregår ved en skærm, er det ikke unormalt, at det kan mærkes på kroppen. Lyder dette som noget, du oplever i hverdagen, kan det være, at du har brug for skærmbriller, og det kan vi heldigvis hjælpe dig med hos OptikTeam. 

Find en optiker nær dig her

Hvad er skærmbriller?

Skærmbriller, også kendt som computerbriller, er skabt for at give dig de bedst tænkelige arbejdsforhold, når du sidder eller står foran en computerskærm. Skærmbriller er med til at aflaste øjnene fra skærmen, hvorved skærmbriller også kan hjælpe med en kropslig positur, der mindsker risikoen for smerter i ryg, nakke og skuldre.

Så hvad er skærmbriller helt præcist?

En skærmbrille er en specieldesignet brille, der giver den bedst mulige beskyttelse mod overbelastning af øjnene og følgeskader såsom spændingshovedpine som følge af skærmarbejde. Modsat flerstyrkebriller, der har mange forskellige funktioner i kortere tid ad gangen, har skærmbriller en anden prioritering af synsfelterne, så de derved kan give størst mulig frihed på arbejdet. 

Læs om briller med flerstyrkeglas

Hvornår har man brug for en skærmbrille? 

Hvis du bruger meget af din tid foran en computerskærm, vil det være en rigtig god ide at investere i en skærmbrille. Når du sidder ved en computerskærm, er afstanden ofte længere, end når du normalt holder en bog eller en avis. Derfor vil du ofte opleve, at du har brug for andre briller, end dem du bruger i det daglige, hvorfor jobbriller vil være en god ide. Det gælder også, hvis du i dag anvender briller med flerstyrkeglas på din arbejdsplads. Flerstyrkebriller er velegnede til at se ting på lang afstand eller helt kort læseafstand, og problemet er, at hvis du arbejder ved en computerskærm, så vil du normalt have en afstand, der befinder sig et sted imellem den lange og den korte. Og idet midterfeltet i en flerstyrkebrille har det smalleste læseområde, betyder det, at dit syn vil anstrenge sig mere for at læse teksten på din skærm. Derfor vil du ofte typisk skulle vippe nakken bagover og løfte skulderne for at øge læsevenligheden, og det kan medføre træthed og spændinger i nakke, ryg og skuldre. 

Computerbriller er med at til at afhjælpe dette. Ved at styrke synsfeltet i forhold til din skærm- og skrivebordsafstand vil du opleve, at du får en større frihed og færre irritationer i løbet af arbejdsdagen. Derfor er det en rigtig god ide at investere i jobbriller, der kan lette din arbejdsdag og minimere risikoen for at overbelaste øjnene mere end nødvendigt. Det er vigtigt at huske på, at ændringerne på synsfeltet sker på bekostning af afstandssynet, og derfor skal skærmbriller især tages i brug på arbejdet eller foran computeren. 

Læs mere om læsebriller

Bliv klar til skærmbriller 

Inden vi hjælper dig med at få et par gode jobbriller, der passer til netop dig og din arbejdsdag, er der nogle ting, du selv kan gøre i forbindelse med skærmbriller. På den måde kan vi sammen sikre, at du får det helt rigtige par skærmbriller. Du kan blandt andet måle, hvor lang afstanden er til de ting, du skal se og bruge i hverdagen. Det gælder blandt andet afstanden fra dine øjne til tastatur og skærm. Derudover er det vigtigt at se på, hvordan din krop er placeret i forhold til din arbejdsstation. 

Hos OptikTeam har vi en række forhold, som gerne skal være opfyldt, inden du kan følge vores 6 simple trin og derefter få foretaget en synsprøve i forbindelse med skærmbriller. De forhold er, som følger: 

  • Din skærm bør placeres, så den øverste tekstlinje på skærmen er 15 cm under øjenhøjde. 
  • Dine underarme bør ligge vandret, når hænderne hviler på tastaturet. 
  • Afstanden til din skærm bør være mellem 65 til 90 cm afhængigt af skærmstørrelse. Ved større skærme skal der være mere afstand. 
  • Undgå reflekser i skærmen. 

6 lette trin inden vi skræddersyr skærmbrillen til dig

Hvis du opfylder ovenstående krav til din arbejdsstation, kan du begynde at opmåle din arbejdsplads. For at kunne hjælpe dig med et par skærmbriller, der er tilpasset dine arbejdsforhold, er det vigtigt, at vi kender de nøjagtige mål på din arbejdsstation. Vi råder dig derfor til, at du måler de forskellige afstande og skriver dem ned – på den måde hjælper du også os med at finde den bedst mulige løsning i forbindelse med skærmbriller. Du kan derfor måle følgende i forbindelse med skærmbriller: 

  • Afstand fra øjne til tastatur 
  • Afstand fra øjne til dokument i cm 
  • Afstand fra øjne til skærm 
  • Øjnes afstand fra gulvet 
  • Afstand fra gulv til øverste tekstlinje 
  • Afstand fra øjne til kunde 

Hent en PDF af måleskemaet her

Disse trin er med til at give den bedste forudsætning for at skabe et par skærmbriller, som er tilpasset dig og dine behov. Og ved at tage udgangspunkt i dine mål kan vi i samarbejde med dig skabe skræddersyede skærmbriller, der er tilpasset forholdene på din arbejdsplads. Afhængigt af dit behov kan du få jobbriller med forskellige afstandsstyrker. Besøg din lokale optiker og forhør dig om dine muligheder for skærmbriller og det rette stel til dig. 

 

Hvad koster skærmbriller? 

Har du mistanke om, at dit computerarbejde medfører, at du har brug for skærmbriller til jobbet, har du ret til en betalt synsundersøgelse. Viser denne undersøgelse, at du har brug for skærmbriller for at mindske generne, skal din arbejdsgiver betale for dem. Du skal blot tage kontakt til den ansvarshavende på din arbejdsplads og fortælle om dine gener. Derefter skal du udfylde en rekvisition, hvor du noterer diverse afstande mellem skærm, arbejdsplads og øjne, som beskrevet længere oppe. Denne rekvisition tager du så med til din optiker, så dit syn kan blive testet. Viser testen, at du har brug for skærmbriller for at kunne udføre dit job uden gener, skal din arbejdsgiver betale for dem. 

Sidder du tilbage med yderligere spørgsmål omkring skærmbriller eller forberedelsen i forbindelse med computerbriller, så er kan du altid kontakte din lokale optiker. Du finder din nærmeste optiker her. 

Vi ser frem til at høre fra dig og til at hjælpe dig med de helt rigtige skærmbriller.