Kontaktlinser til børn

Bruger dit barn briller, eller har I gennem en synsprøve fundet ud af, at dit barn skal til at bruge briller, kan det være, at kontaktlinser er en bedre løsning. At skulle til at bære briller er en stor omvæltning, og med kontaktlinser kan dit barn fortsætte sin hverdag på næsten normal vis uden at skulle være hæmmet af briller.

Hvis dit barn gerne vil have kontaktlinser, så er modenhed og hygiejne de to mest afgørende faktorer i beslutningen. Det er nødvendigt, at dit barn har forståelse for, hvorfor hygiejnen er vigtig og er moden nok til at tage ansvar for at behandle kontaktlinserne og øjnene korrekt.

Der er mange aspekter, der bør overvejes, når beslutningen om kontaktlinser med styrke til børn skal tages. Nedenfor har vi sammenfattet nogle spørgsmål, du bør stille dig selv i forbindelse med denne beslutning. Hvis du kan svare ja til størstedelen af disse spørgsmål, vil kontaktlinser med styrke til børn være en realistisk mulighed for dig og dit barn.

 

1) Dit barn er aktivt i en sportsklub

2) Dit barn sørger som hovedregel for at komme til tiden

3) Dit barn sørger selv for at overholde aftaler

4) Dit barn sørger selv for at få ordnet lektier

5) Du er ikke nervøs for at lade dit barn være alene hjemme

6) Dit barn skal ikke have at vide, at han/hun skal børste tænder om morgenen og aftenen

7) Dit barn vasker altid hænder efter toiletbesøg

8) Dit barn snyder sig ikke fra bad efter sport eller idræt

9) Dit barn prøver ikke på at snyde sig fra huslige pligter

10) Dit barn har en god forklaring på, hvorfor kontaktlinser vil være et godt supplement til briller.

 

Fordele ved kontaktlinser til børn

Det er ikke kun voksne, der kan nyde godt af de mange fordele, der er ved at bruge kontaktlinser i stedet for briller. Nedenfor har vi samlet nogle af de mange fordele, som kontaktlinser kan give dit barn.

 

Mere frihed

De fleste børn er meget aktive både i skolen og i fritiden. Måske spiller de fodbold, dyrker gymnastik, svømmer, klatrer i træer, går til spejder eller andre aktiviteter, der kræver fri bevægelighed og klart syn. I de fleste af disse aktiviteter vil et par briller ofte være i vejen eller dugge til, og mange børn vil derfor vælge at tage brillerne af, når de skal være aktive. Ikke nok med at det er ubehageligt at skulle dyrke sin sport med et uklart syn, så kan det også være farligt for barnet selv og dets holdkammerater. Kontaktlinser til børn vil altså være en god måde at give dit barn frihed til at dyrke sin sport eller aktivitet og samtidig kunne se alting klart.

 

Økonomisk fordel

Udover den frihed, som kontaktlinser til børn giver, kan det også være en økonomisk fordel for dig som forælder. De fleste børn kan godt lide at lege og tumle, og det kan i nogle tilfælde godt blive vildt – hvilket kan føre til et par skæve eller ødelagte briller. Med kontaktlinser til børn slipper du for at bekymre dig om dyre uheld, der kræver reparationer eller nye briller.

Endnu en økonomisk fordel ved kontaktlinser til børn er, at I ikke skal bekymre jer om, at brillerne eller glassene skal udskiftes, når dit barns syn udvikler sig. Et par børnebriller vil som regel skulle udskiftes med 2-3 års mellemrum, men vælger I kontaktlinser i stedet, vil synet løbende blive testet og kontaktlinsernes styrke og form justeres derefter.

 

En stor beslutning

Det er vigtigt, at I overvejer beslutningen om kontaktlinser til børn grundigt, og at det er et stort ønske for dit barn at få kontaktlinser med styrke. Det er motivationen hos barnet, der er bestemmer, om det bliver en succes. Er dit barn under 10 år, skal brugen af kontaktlinser godkendes af en øjenlæge. Det er i det hele taget vigtigt med et godt samarbejde mellem øjenlæge, optiker og forældre, så den rigtige beslutning træffes.

Vælger I at få kontaktlinser frem for børnebriller, er det vigtigt, at du sikrer dig, at dit barn overholder alle instruktioner om anvendelse og daglig pleje. Du bør derudover selv have styr på, hvordan kontaktlinser sættes i øjet og tages ud, så du kan hjælpe, hvis det bliver nødvendigt.

Vi anbefaler 1-dags kontaktlinser til børn. Så skal dit barn nemlig ikke tænke på rengøring af linserne inden sengetid eller bekymre sig om mistede kontaktlinser. Barnet bør dog altid have en brille som reserve til aflastning om aftenen og i weekenderne.