Synsprøven er første skridt på vej mod bedre syn

Hvornår bør jeg få foretaget en synsprøve?

Din optiker kan ikke kun hjælpe dig med at finde de rigtige briller. De kan også bistå dig i forbindelse med en synsprøve. De fleste danskere oplever på et tidspunkt i livet, at synet svigter. Måske bliver det, der er langt væk svært at se, eller måske er det ikke længere muligt at læse det med småt. De fleste synsproblemer kan heldigvis afhjælpes med briller eller kontaktlinser, hvis de opdages tidligt. Oplever du udfordringer med dit syn, kan det altså være et tegn på, at du skal have briller. Derfor er det vigtigt, at du bestiller til en synstest.

  1. Følgende kan være tegn på, at du har nedsat syn, og bør få det testet hos en optiker eller øjenlæge gennem en grundig synstest.
  2. Vedvarende hovedpine er ofte et tegn på, at du anstrenger dine øjne for at kunne se skarpt. Døjer du med hovedpine, kan du derfor med fordel bestille tid til en synstest.
  3. Røde øjne kan både opstå, hvis du overanstrenger øjnene, eller hvis du har fået en infektion i øjet, men det kan også være tegn på øjensygdomme. Derfor bør du opsøge din lokale optiker til en synsprøve, hvis dette problem varer ved.
  4. Hvis du ser dobbelt, selvom du holder en hånd for det ene øje, kan det være tegn på grå stær. Oplever du dobbeltsyn eller sløret syn, bør du få det undersøgt ved din øjenlæge.
  5. Hvis du oplever, at du har brug for mere lys, end du plejer, når du læser, eller har du behov for at holde din bog længere og længere fra dig for at kunne se skarpt, kan det være et tegn på langsynethed, hvilket er meget normalt omkring 40-50-årsalderen.
  6. Har du allerede briller eller kontaktlinser, og føler du, at du skal anstrenge dig for at se skarpt, er det formentlig et tegn på, at du skal have en højere styrke. Det kan en synsprøve give dig svaret på.

Kan du nikke genkendende til en eller flere af ovenstående punkter, og har du endnu ikke være til en synsprøve? Så er det måske ved at være tid til at få bestilt tid til en synstest. I Optik Teams ca. 160 butikker spredt ud over hele Danmark står de dygtige optikere altid klar til at tage hånd om dig og dit syn ved hjælp at en professionel synsprøve, så I sammen kan finde frem til den bedste løsning i forbindelse med din synstest. De har alle en stor person for briller og optik, og her får du de bedste forudsætninger for at få det bedste syn, når du træder ind ad døren til en synsprøve.

Hvordan udføres en synsprøve?

I alle Optik Teams forretninger bliver der altid sat god tid af til enhver synsprøve, så du er sikker på at få en grundig synstest og konsultation, der kan munde ud i den helt rigtige løsning for dig og dit syn.

En helt almindelig synsprøve udføres ved hjælp af en bogstavstavle. Til din synsprøve vil du også skulle se ind i en såkaldt phoroptor, som er en slags ‘kæmpebrille’ med forskellige glas i. Synsprøven består af op til 21 test, der kan afsløre eventuelle synsfejl. Ved mistanke om bygningsfejl eller øjensygdomme kan der foretages yderligere synsprøver i forbindelse med din synstest, og eventuelt kan du blive henvist til en øjenlæge efter din synstest.

Som en vigtig del af synstesten vil optikeren stille dig en række spørgsmål om din arbejdsplads, læsevaner, øjenproblemer, hovedpine etc. Dette vil give ham/hende et indblik i, hvilke udfordringer du oplever i det daglige, og dermed også hvilket behov der skal dækkes, for at du kan få dit optimale syn tilbage. Måske viser synsprøven, at du har behov for læsebriller eller enkeltstyrkebriller, eller måske viser synsprøven, at du skal have flerstyrkebriller eller sportsbriller. Uanset hvad du har brug for, kan du få den bedste løsning hos Optik Teams forretninger, hvor fokusset altid ligger på optik og god service, når du kommer ind til en synstest.

En synsprøve er ikke forbundet med nogen form for ubehag, og synsprøven varer ca. en halv time. Har du i forvejen briller eller kontaktlinser, bør du bestille tid til en synstest og få dine øjne undersøgt mindst en gang hvert andet år. Det varierer fra person til person, hvor ofte en opfølgende synsprøve er nødvendig, og du bør derfor selv aftale med din optiker, hvor ofte du skal komme forbi til en synstest for at få dit syn testet. Hvis du har passeret de 40 år, vil det formentlig være nødvendigt at foretage en ny synstest hvert andet år. Synet ændrer sig nemlig især, når man bliver ældre, og du lægger ikke nødvendigvis selv mærke til ændringerne. En eventuel justering af styrken kan ofte også afhjælpe kontrastsynet, så du bedre kan adskille kontraster, når du eksempelvis kører bil i mørke.

Hvad betyder tallene i resultatet fra din synsprøve?

Hvis du tidligere har fået foretaget en synsprøve, har du måske oplevet, at optikeren kom frem til nogle tal, som ikke ligefrem gav mening i dit hoved. Derfor vil vi gerne give dig et indblik i, hvordan disse tal skal forstås.

Når du kommer ind til en synsprøve, vil du blive bedt om at læse en række bogstaver på en tavle. Har du et almindeligt og raskt syn, kan du læse de mindste bogstaver på bogstavstavlen på seks meters afstand. Det vil optikerne betegne som en synsstyrke på 6/6. Er du svagtseende, vil du på seks meters afstand kunne se det en normaltseende kan se på 18 meters afstand. Derfor kaldes denne synsstyrke 6/18. Disse brøker omregnes ofte også til decimaltal, da det kan være nemmere at overskue. En synsstyrke på 6/6 vil så regnes om til 1,0, mens en synsstyrke på 6/18 vil regnes om til 0,33.

Få mest ud af din synsprøve med moderne øjenscannere

Viser din synsprøve, at du skal have briller, skal du have de helt rigtige glas. De store glasproducenter udvikler til stadighed nye teknologier, der skal forbedre vores mulighed for at få det bedste syn. Teknologien dækker over både bedre opmålingsudstyr hos optikerne, som de anvender under din synsprøve, og endnu mere avanceret glasbearbejdningsudstyr hos glasproducenterne.

Det hele handler om at måle øjnenes tilstand bedst muligt i forbindelse med din synstest. Her kommer flere og flere målepunkter og forhold med. F.eks. har man nu mulighed for at kompensere for uhensigtsmæssigheder i øjets rotationscenter. Det næste er så, at man formår at overføre målingerne til glassene, så de kan kompensere for de ændringer, der livet igennem kommer i forhold til øjets ”default” indstilling.

Med de nye målemetoder og glastyperne, der kan produceres efter måleresultaterne, opnår man 100% skræddersyede glas, der udnytter synspotentialet optimalt. På den måde får du mest ud af din synstest.

Læs mere om Essilors Eyecode scanner.

Læs mere om Rodenstocks DNEye® scanner.