Læsebriller og briller med enkeltstyrke

Med enkeltstyrkeglas får du samme styrke i hele brilleglasset. Enkeltstyrkeglas er både til dig, der er nærsynet og ikke kan se ting langt væk, eller langsynet og har svært ved at se ting tæt på.

Enkeltstyrkeglas bruges også, hvis du kun har brug for briller til at køre bil eller læse. De fleste bliver langsynede og får behov for læsebriller med enkeltstyrkeglas omkring de 40. Da begynder øjet at miste fleksibilitet, og du får sværere ved at fokusere skarpt på kort afstand.

Nærsynethed er tit medfødt og kan opdages ved en synstest helt ned til 1-2 år. Dog vil synet først være fuldt udviklet i teenageårene, og her kan nærsynethed forværres. Derfor bliver nærsynethed ofte først opdaget i teenageårene. Børn klager ikke nødvendigvis selv over nærsynethed, men det bør undersøges ved træthed, hovedpine, koncentrationsbesvær og vanskeligheder ved at læse. Nærsynethed plejer at stabilisere sig omkring de 20-30 år.

De fleste bygningsfejl korrigeres også med enkeltstyrkeglas. Bygningsfejl vil sige at øjets hornhinde har en uregelmæssig krumning – en lille bakke eller top i hornhinden. Næsten alle har små bygningsfejl i øjet, men det er kun nødvendigt at korrigere dem, hvis de giver sløret syn, eller man har besvær med at læse, se konturer skarpt eller oplever træthed. Her kan eksempelvis et par læsebriller hjælpe dig i hverdagen.

Få de rigtige læsebriller

Du skal have foretaget en synsprøve for at bestemme hvilken brillestyrke du har behov for, og for at se om enkeltstyrkeglas er det rigtige til at korrigere din synsfejl.

Hos Optik Teams butikker bliver synsprøver foretaget af erfarne optikere, så du kan få brilleglas, der er 100% tilpasset dig og velegnede til den planlagte brug.

En almindelig synsprøve udføres med en bogstavtavle og en phoroptor – nærmest en kæmpebrille med mange forskellige brilleglas – der hjælper optikeren til at fastslå dit behov.

Optikeren vil desuden spørge til dit arbejde, fritid, læsevaner, øjenproblemer, hovedpine med mere. Det er hverken ubehageligt eller gør ondt at få foretaget en synstest, og varer omkring en halv time. Bruger du allerede læsebriller, briller eller kontaktlinser, er det en god idé at få tjekket dit syn hvert andet år. Omkring de fyrre begynder synet at ændre sig, uden at man nødvendigvis selv bemærker ændringerne. Derfor kan det blive nødvendigt med korrigering, når du skal arbejde nært eller køre bil. Du kan også opleve forringet nattesyn.

Optik Team er lokale, individuelt ejede optikerbutikker, der lægger vægt på faglighed, kvalitet og tilfredse kunder. Derfor kan du regne med en betjening af erfarne og faglige optikere i alle Optik Team-butikker, så du får et par læsebriller og briller med enkeltstyrkeglas, der er tilpasset nøjagtigt til dig. Vi opererer nemlig ikke med standardløsninger og pakkesortimenter når det kommer til læsebriller og andre briller.

Læsebriller, skærmbriller og afstandsbriller

Du har ikke nødvendigvis brug for at bruge briller hele dagen – og nogle har måske brug for forskellige briller, alt efter hvilken aktivitet, de foretager sig.

Hvis du er langsynet, har du sjældent behov for at bruge briller hele dagen. Da kan du have brug for læsebriller eller en arbejdsbrille, særligt hvis du sidder ved en skærm, kan skærmbriller være nødvendigt. De samme briller kan ofte bruges til både arbejde, læsning og når du skal se fjernsyn, hvis du har svært ved at se på kortere afstand. Hvis du skal have briller til både at se tæt på og på lang afstand, kan du have brug for to forskellige briller med enkeltstyrkeglas. Det kan også ske at optikeren anbefaler flerstyrkeglas.

Er du kun let nærsynet, skal du måske kun bruge dine enkeltstyrkeglas til bilkørsel eller sport. Ved mere udpræget nærsynethed, kan det være nødvendigt at bruge briller det meste af dagen.

Læsebriller og briller med flerstyrkeglas

Har du svært ved at se skarpt både langt fra og tæt på, skal du sandsynligvis have briller med flerstyrkeglas. Det vil sige at brilleglasset har forskellig styrker i glassets felter. Flerstyrkeglas har for det meste et felt øverst i glasset, der korrigerer synet, når du skal se langt og et felt nederst i glasset, der korrigerer, når du skal se noget, der er tæt på. Dermed har de samme funktion som et par læsebriller. Der kan også være et midterfelt, der korrigerer, når du skal se på mellemafstande. Du kan læse mere om flerstyrkebriller her.