Solbriller til bilkørsel – højere køreglæde og bedre udsyn

Danskerne er glade for at køre bil, og det ser ikke ud til at ændre sig foreløbig. Fra 2009 til 2018 er der kommet næsten 370.000 flere biler på de danske veje som følge af billige bilmodeller og stabile benzinpriser. Hvis du ligesom næsten 80 procent af den danske befolkning kører bil i trafikken, så bør du overveje at forbedre din køreoplevelse med et sæt gode solbriller til bilkørsel.

Med konstant skiftende vejrforhold og et stigende antal bilister i trafikken er det vigtigt, at du overvejer, hvad dine solbriller skal forbedre under din bilkørsel. Hvis du ofte kører i dagtimerne, hvor kraftigt solindfald og refleksioner kan give irritationer for øjnene, så er det en type solbrille, du skal have. Hvis du derimod oplever irritationer, når du kører i regnvejr, tåge eller mørke, så skal du have en anden type. I denne guide kan du læse mere om, hvilke typer solbriller til bilkørsel, der vil passe til dine behov.

Solbriller til bilkørsel i klart vejr og solskin

Når solens stråler vinder frem, så er det vigtigt at have solbrillerne klar. Solens stråler er anstrengende for øjnene og kan i nogle tilfælde føre til blændinger, hvis du får solen lige i øjnene. Der er en øget risiko for farlige situationer, hvis du kører i morgentimerne eller eftermiddag/aften alt efter årstiden. Du bør derfor have de helt rette solbriller med, hvis du kører i de timer, hvor solen står lige ind på bilens ruder.

Solbriller til bilkørsel er en vigtig del af bilens udstyr, da det både giver sikkerhed og komfort under turen. Med de rigtige solbriller undgår du blændinger og farlige situationer som følge af solindfald. Desuden undgår du at blive træt i øjnene, og du sikrer dermed en mere behagelig tur.

Det er ikke ligegyldigt, hvilke solbriller du anvender til bilkørsel. Vi anbefaler, at du vælger solbrilleglas, der dæmper for det blå lys. De blå lystoner udgør det mest generende lys, og er det mest skadelige lys for øjnene. Solbrilleglas, der dæmper de blå lystoner øger din synskomfort og sikrer, at kontrasterne bliver tydeligere, så du kan se alle vejens detaljer, mens solen skinner. Du får et bedre udsyn, og dine øjne får mere ro under køreturen.

Solbriller til bilkørsel i regn og tåge

Hvis vejret er tåget eller det begynder at regne, kan det medføre store begrænsninger for førerens udsyn. Med en våd forrude og reflekteringer fra regn hæmmes udsynet. Synet reduceres yderligere, hvis vejret er tåget eller diset. Det er vigtigt, at føreren som minimum kan se 90 procent af de nødvendige informationer på vejen, og dette er muligt med de rigtige solbriller.

Til bilkørsel i regn eller dis anbefaler vi, at du vælger solbriller med polaroidglas. Solbriller med polaroidglas reducerer generende refleksioner fra våde veje og vandoverflader. Du undgår refleksioner fra vandoverflader og efterlades dermed kun med det brugbare lys. Det er blandt andet derfor, at polaroidglas ofte bruges i sejlsport, fiskeri, ski og til kørsel.

I forbindelse med solbriller til bilkørsel i tåge (og mørke), så anbefaler vi briller med gule glas. Dette er solbriller med højkontrast-linse, som reducerer blændinger fra modkørernes billygter. Med tydeligere kontraster og færre blændinger får du en mere behagelig kørsel i tåge, regn og under nattekørsel. Solbriller til brug i mørke og tåge eller dis, må kun skærme for maks. 30% af lysindfaldet, hvilket gule glas normalt lever op til.

“Solbriller” til bilkørsel om natten

Flere statistikker viser, at der sker tre til fire gange så mange ulykker ved natkørsel i forhold til bilkørsel om dagen. Reaktionstiden bliver fordoblet, når mørket falder på og for førere med nedsat synsevne, kan reaktionstiden blive tre- eller firedoblet. De kunstige lyskilder fra bil- og gadelygter blænder og nedsætter øjets kontrastfølsomhed, hvilket hæmmer førerens evne til at bedømme afstande. Hvis du oplever store gener under bilkørsel om natten, kan solbriller eller farvede briller til bilkørsel om natten gøre afgørende forskel i trafikken.

Ligesom ved tåge-kørsel anbefaler vi briller med gule glas. De gule glas øger kontrasterne, så du bedre kan se, og hindrer at du bliver blændet af modkørende biler eller pludselige lyskilder. Brillerne kan fås som fitovers, hvilket vil sige, at du kan tage dem over dine eksisterende briller. Med gule glas lukker du af for refleksioner fra kunstige lyskilder, og du får derved en langt mere behagelig aften og nattekørsel.

Læs mere omkring vores solbrilleglas

Hvis du stadig er i tvivl omkring hvilke solbriller til bilkørsel du skal vælge, kan du se vores forskellige solbrilleglastyper her. Så er du godt på vej til at finde et sæt solbriller tilpasset dine behov. Du er altid velkommen til at kigge forbi en af vores butikker, hvor vores optiker står klar til at give dig råd og vejledning.