Briller eller kontaktlinser?

Synet er et af vores vigtigste sanser, og mange af os har brug for hjælp til at styrke netop denne sans. Når du finder ud af, at du har brug for ekstra styrke for at kunne se optimalt, skal du også beslutte, om du vil bruge briller eller kontaktlinser. Med denne beslutning følger en hel del overvejelser om, hvilket behov de skal dække og hvad der vil være mest praktisk og behageligt for dig. Det kan være svært at finde ud af, hvilken løsning der passer bedst til dig, så derfor kan du på denne side forhåbentlig blive klogere på, om du skal have briller eller kontaktlinser.

Synlighed

Når du skal vælge, om du vil have briller eller kontaktlinser, skal du overveje, hvorvidt du ønsker at ændre på dit udseende. Hvis du vælger briller, vil disse naturligvis være synlige for andre, og dermed også give dig et helt nyt look. Mange vælger eller fravælger briller netop på baggrund af dette. Din optiker kan hjælpe dig med at finde et par briller, der passer til dit ansigt, giver dit ansigt karakter og understreger din personlighed. Hvis du derimod ikke ønsker at ændre på dit look, så er det en mulighed at vælge kontaktlinser i stedet for.

Uanset om du vælger briller eller kontaktlinser vil der være både fordele og ulemper forbundet hermed. Nedenfor kan du læse vores vurdering af disse og efterfølgende kan du selv tage stilling til, om du skal have briller eller kontaktlinser.

Fordele og ulemper ved briller

Vælger du at få briller, kan disse være med til at give dit ansigt karakter og du får mulighed for at vælge briller, der passer til din personlighed eller den personlighed, du ønsker at fremstille. I nogle situationer kan det være en fordel at have briller, da de ikke sidder i øjet og derfor ikke kan genere eller udtørre øjet. Til gengæld kan de i mange hverdagssituationer komme til at sidde lidt i vejen. Særligt i regnvejr og koldt vejr kan det være upraktisk at have briller, da de bliver våde og dugger til, hvilket modvirker deres egentlige funktion, nemlig at styrke synet. Det kan også være besværligt at skulle skifte mellem almindelige briller og solbriller med styrke, når vejret skifter.

Fordele og ulemper ved kontaktlinser

Ligesom når du vælger at få briller, er der også både fordele og ulemper forbundet med at vælge kontaktlinser. Kontaktlinserne ændrer ikke på dit udseende, hvilket mange, især unge, foretrækker. Derudover nyder mange godt af uafhængigheden, som kontaktlinser medfører. Når du har kontaktlinser, bliver du ikke generet af briller, der irriterer eller dugger til. Du kan også nemt tage i svømmehallen eller bære solbriller uden styrke i, hvilket giver en stor frihed. Der kan til gengæld være enkelte synsfejl, som en linse ikke kan korrigere. For eksempel ved visse former for skeling og ved nedsat samsyn, kan det være svært at finde en løsning, der passer til behovet. Har du diabetes eller tendens til tørre øjne, kan der også være visse udfordringer med linser, da nogle oplever, at linserne er med til at udtørre øjnene yderligere.

Disse fordele og ulemper bør du tage med i overvejelsen, når du skal vælge om du vil have briller eller kontaktlinser.

Hvad skal du så vælge? Briller eller kontaktlinser?

Når du skal vælge, om det skal være briller eller kontaktlinser, er det vigtigt, at du spørger dig selv, hvad du skal bruge dem til. Har du en aktiv livsstil, hvor du dyrker meget sport, er det en klar fordel at vælge kontaktlinser. Har du kun brug for briller eller kontaktlinser til specifikke situationer som læsning, skærmbrug eller kørsel, kan det være en fordel at vælge briller, da du i dette tilfælde kan tage dem af og på, når du har brug for dem. Mange vælger faktisk at have både briller og kontaktlinser, så de har mulighed for at skifte imellem dem efter behov. Dette er en smart løsning, hvis du også kan se både fordele og ulemper ved begge dele, og derfor gerne vil kunne veksle mellem dem på mere og mindre aktive dage. Der findes deltidsabonnementer, hvor du får linser til få dage om ugen og den resterende tid bruger du briller. Det kan også være fint at lade øjnene få en pause fra linserne indimellem, da det både er rart og sundt for øjnene.

Hvis du stadig er i tvivl om det skal være briller eller kontaktlinser, så tag forbi din lokale optiker og få en professionel vejledning i, hvad der passer bedst til dig og dine behov.