Beskyt øjnene mod UV stråler med et par gode solbriller

Solens stråler er livgivende for hele vores planet og er med til at give os en masse D-vitaminer. Sollys kan ofte løfte humøret, men man bør være opmærksom på at beskytte sig selv mod UV-stråling, hvilket er muligt med et par gode solbriller.

Ultraviolette (UV) stråler er kortbølget lys, som ikke kan ses af det menneskelige øje. På trods af at strålerne er usynlige for det menneskelige øje, så kan forhøjede mængder UV-stråling være utrolig skadeligt. Det er bevist, at strålerne kan øge risikoen for både kortsigtede samt langsigtede skader og sygdomme. Det er derfor vigtigt at beskytte øjnene såvel som hele kroppen mod strålerne. Den bedste måde at sikre dine øjne mod UV er ved at investere i et par solbriller. Herunder kan du læse mere om, hvad UV-stråling egentlig er, og hvorfor du bør beskytte dig med et par UV solbriller.

Hvad er UV-stråling?

Solen udsender stråler, der har varierende bølgelængder. Hvis vi skal forstå UV-stråling er det derfor vigtigt at se på, hvilke forskellige typer stråling solen sender ud i atmosfæren. Bølgelængderne måles i nanometer (nm), hvor vores øjne er i stand til at se bølgelængder mellem 400 til 750 nanometer. Herunder kan du se de forskellige typer solindstråling, vi er udsat for.

  • UV-stråling – som vi hverken kan se eller føle (200 til 400 nm)
  • Synligt lys – hvilket vi ser som sollys (400 til 750 nm)
  • Infrarød stråling – hvilket vi mærker som varme (mere end 750 nm)

Solens stråler har forskellige passager gennem vores atmosfære alt efter, hvor korte eller lange bølgerne er. Heldigvis for os har vi et ozonlag, der er med til at frasortere nogle af de mest skadelige UV stråler. Strålerne, der har de korteste bølger (200 – 280 nm), vil blive opslugt i ozonlaget, mens mellemlange bølger (280 – 315 nm) vil blive formindsket betydeligt. Det er dermed stort set kun de længste bølger (315 – 400 nm), der er tilbage og med et sæt solbriller, har du endnu et lag, der beskytter mod passage fra UV stråler.

Da vi hverken kan se eller føle UV strålerne, så udgør de stadig en stor risiko. Nogle blander infrarød stråling og UV-stråling sammen, hvilket er en fejl. Selvom det er koldt udenfor, og der er færre infrarøde stråler, så er der nødvendigvis ikke mindre UV-stråling.

 

Hvorfor er UV-lys skadeligt?

Som nævnt før skelnes UV-stråling i forhold til bølgelængder. Der findes tre typer UV-stråling, der går fra kort, mellem og lange bølger: UV-C, UV-B og UV-A. De mest skadelige former er C og B, hvor langt de fleste af disse bliver opslugt i atmosfæren. Med korte bølger trænger de længere ind i huden, hvor de kan forårsage større skader. Akutte skader forårsaget af for høj UV-stråling er sneblindhed (hornhinde/bindehinde-betændelse) og svejseøjne. Derudover vil en forhøjet mængde stråling øge risikoen for tågede hornhinder og grå stær.

Den mest almindelige strålingsform er UV-A, hvilket anvendes i solarier. Selvom UV-A er den mildeste af de tre typer, så er for store mængder af dette med til at øge chancen for hudkræft. Derudover er UV-A og B skadeligt for øjets linse. Ligesom huden kan blive solskoldet og skadet af UV-stråling, er øjnene i lige så høj grad udsat. Øjet er særligt udsat for UV-lys, hvis dette kombineres med vind eller sne. Derfor er det vigtigt, at øjnene bliver beskyttet, hvis man vil være sikker på at undgå alvorlige synsforringelse, der potentielt kunne føre til grå stær eller kræft. Dette gælder både på stranden, på en overskyet dag eller på skiferien.

 

Få endnu et beskyttende lag mod UV-stråling med et par solbriller

Med et par solbriller er du sikker på at have endnu et beskyttende lag for dine øjne, så du undgår irritationer for øjets linse samt værre følgeskader. Normalt skal man beskytte sig mod solen, mens den står øverst på himlen. Dette gælder ikke på samme måde for øjnene, da de færreste kigger direkte på solen, når den er øverst på himlen. Du bør derfor i højere grad bære et par solbriller og sikre dig i formiddags og eftermiddagstimerne, da der her er den største risiko.

Derudover er det værd at bemærke, hvordan solens stråler reflekterer på forskellige overflader, da dette kan ændre strålernes indfald. I sne reflekteres 80% af sollyset, tørt sand kan reflektere mellem 15-20%, mens havets bølger reflekterer mellem 10-30%. Med et par solbriller beskytter du øjnene i alle situationer, du slipper for irritationer og behøver ikke bekymre dig, når du nyder aftensmad i haven, solbader på stranden eller tager et velfortjent afbræk på skiferien. Du finder dine nye solbriller, der beskytter dig i mod UV-stråling, i en butik i nærheden af dig. Find din butik lige her.