Kontaktlinser

Der er forskellige grunde til, hvorfor mange vælger at bruge kontaktlinser. Nogle vælger at bruge kontaktlinser, fordi det er nemt og ikke er til gene for hverdagens aktiviteter. Andre vælger kontaktlinser på grund af udseendet eller af en helt tredje årsag.

Uanset hvilken grund du har til at ville have kontaktlinser, så står vi klar til at hjælpe dig videre. Book en tid til en samtale om dine muligheder hos din lokale optiker. Din optiker vil kontrollere om dine øjne egner sig til kontaktlinser og samtidig tage en synsprøve.

En del af undersøgelsen kan være en spaltelampeundersøgelse. Med en spaltelampe kan man forstørre den ydre del af øjet og den forreste del af øjets indre bl.a. regnbuehinden og linsen. Lyset fra lampen kan varieres og sendes fra mange forskellige vinkler, så man skaffer sig det bedst mulige billede af øjet. Ofte er der monteret et kamera i forbindelse med spaltelampen. Det giver mulighed for at følge øjets udvikling, så man kan tage højde for de ændringer, der sker.

Når styrken og øjets krumning er fastlagt, får du mulighed for at prøve et par kontaktlinser, og derefter får du en grundig instruktion i brugen af kontaktlinserne og får linserne med hjem på prøve.

Hvilke linsetyper er bedst?

Mulighederne er mange, og det kan være en jungle at finde ud af, hvilke linsetyper der passer bedst til dig. Vi har derfor lavet en guide, der forhåbentlig kan gøre dig lidt klogere på de mange muligheder.

1-dagslinser

Vælger du denne type linser, opnår du komfort og sikkerhed. 1-dagslinser er det rigtige valg for dig, der er meget aktiv og gerne vil slippe for rengøringen. Disse linser minimerer risikoen for øjenirritation og egner sig også godt til dig, der gerne vil skifte mellem briller og kontaktlinser.

14-dages kontaktlinser

Denne linsetype kræver ingen tilvænning, og om nødvendigt kan du endda sove med linserne enkelte nætter. Der er kun minimal risiko for belægninger, da du skifter til nye linser hver 14. dag. Samtidig er linserne lette og hurtige at rengøre.

30-dages kontaktlinser

Denne linsetype kan du bruge i op til 30 dage, og herefter skifter du til et nyt sæt linser. 30-dageslinser er kun til dagsbrug, og skal derfor renses om aftenen og opbevares i rensevæske natten over. Linserne er bløde og behagelige, og prisen er attraktiv.

Døgnlinser

Døgnlinser kan bruges døgnet rundt i op til 30 dage, så derfor behøver du ikke at medbringe rensevæske og etui, når du skal sove ude. Linserne er fremstillet af et materiale, der tillader stor iltgennemstrømning, hvilket betyder, at hornhinden ikke bliver irriteret.

Flerstyrkelinser

Kontaktlinser fås også med flere styrker og glidende overgang, så det er muligt at se skarpt på alle afstande. Denne type kontaktlinse kan kræve tilvænning, men tilbyder god synskomfort. Samtidig kan du vælge mellem korttidslinser og langtidslinser.

Hvis du fortsat er i tvivl om, hvilke kontaktlinser du foretrækker, kan din lokale optiker hjælpe dig med at træffe det mest fornuftige og passende valg.

 

Læs om abonnement på kontaktlinserFind forhandler af kontaktlinser her

Gode råd til dig, der skal have kontaktlinser for første gang

For mange kan det være besværligt at sætte kontaktlinser i og tage dem ud i starten. Derfor vil du også få en grundig gennemgang af din optiker, inden du bliver sendt hjem med dine kontaktlinser.

Når du skal lære at bruge kontaktlinser, kan det være en god idé, at du altid starter med det samme øje, så du ikke kommer til at bytte rundt på linserne. Hvis du kender nogen, der også bruger kontaktlinser, kan det måske hjælpe dig at se, hvordan de tager dem af og på. Hvis intet af dette virker, kan du altid bede din optiker om at demonstrere det igen.

Derudover er det vigtigt, at du husker at vaske dine hænder grundigt, inden du rører ved dine øjne og kontaktlinser. Hvis du har flerdagslinser, så er det vigtigt, at du får rengjort linserne hver gang du tager dem ud, og følger de instruktioner du har fået af din optiker. Du bør også altid skifte dine kontaktlinser som anbefalet af din optiker, så du ikke risikerer unødig irritation. Du kan evt. skrive dato på indpakningen, når du skifter dem, eller sørge for at gøre det på samme ugedag hver uge, så det bliver en rutine for dig.