Hvornår skal man have briller?

OptikTeam Stilguide

Når du skal have briller for første gang, er der mange forskellige aspekter, du skal tage højde for. Hvilken type brille skal du vælge? Hvordan sikrer du dig, at brillen passer korrekt? Og hvad skal du gøre, når dine helt nye briller ikke engang forbedrer dit syn øjeblikkeligt?

Skal jeg have briller?

Du er måske begyndt at få hovedpine oftere, du kniber øjnene sammen, du skal til at læse tingene noget tættere på/eller længere på afstand, end du plejer. Når du begynder at bemærke vanskelighederne skal du gå ned til din lokale optiker og få undersøgt dit syn.

Din lokale optiker vil fortælle dig, om du er langsynet, nærsynet eller har en bygningsfejl. Selvom optikeren er dygtig og veluddannet, bør du have i baghovedet, at dit syn kan være påvirket udefra. Stress, diabetes og forhøjet blodtryk kan have indflydelse og give pludselig nedsat syn. Gør derfor din optiker opmærksom på det, hvis du er ramt af sygdom eller er inde i en stresset periode.

Når du skal have briller for første gang, vurderer optikeren din brillestyrke ud fra en synsprøve. Men resultaterne kan ikke stå alene i vurderingen – du bør også tage højde for din livsstil og arbejde. Nogle aktiviteter og typer af job stiller nemlig ekstra krav til dit syn. Det er derfor en god ide at tage højde for, om dit job eller dine hobbyer stiller specielle krav til dine nye briller.

Læs mere om synsprøven

Få hjælp til at finde dine nye briller

Nu er du klar til at købe dine første briller, men hvad skal du egentlig vide? Din optikers opgave er at guide dig på vej og give dig den nødvendige hjælp. For at det kan lade sig gøre, er det vigtigt, at du er helt ærlig over for optikeren. Det lyder måske som en selvfølge, men det er ikke unormalt at optikerne oplever, at kunderne underdriver problemets omfang. Det gør det svært at vejlede kunden til at finde den rette brille.

Find det rigtige brillestel

For mange nye brillekøbere er stellet det, de først udvælger. Typisk er det stellets udseende og form, der er mest fokus på, for man vil naturligvis gerne have et par briller, der klæder en. Men udseende er ikke alt, og det er vigtigt, at dine nye brillers komfort er i top. Brillerne skal helst have så god en pasform, at du nærmest ikke kan mærke, at du har dem på. Stellets kant bør være lige ved eller over øjenbrynene, så dit syn ikke generes. Stellet skal helst ikke være væsentligt bredere end dit ansigt, men din optiker kan også hjælpe dig med at justere stængerne efter din ansigtsform.

Hvis du er i tvivl om, hvilken type stel der er moderne lige nu og passer til dig, kan du læse vores guide her. Du kan naturligvis også altid kigge forbi din lokale optiker, der med viden og erfaring kan guide dig gennem købet af dine første briller.

Find de rigtige brilleglas

Når du har fundet stellene, skal du også finde de rigtige brilleglas. Du skal naturligvis have den korrekte styrke, men din optiker bør også tage højde for bygningsfejl, og om dit job stiller specifikke krav til dine nye brilleglas.

Selvom du både har fundet et komfortabelt stel og har de korrekte brilleglas, kan den første periode med dine nye briller være lidt ubehagelig. Det er ganske normalt, at folk har ondt i øjnene op til 14 dage efter, de har fået briller for første gang eller fået nye glas med en anderledes styrke. Når du får briller for første gang, er det også naturligt, at man kan se kanten af brillestellet i starten. Det kan tage lidt tilvænningstid for øjnene, og vi anbefaler derfor, at man fortsætter med at bruge brillerne, indtil øjnene har vænnet sig til dem. Hvis man oplever ubehag, kan det være en ide at starte med at bruge brillerne, imens man sidder ned. Fortsætter dine nye briller med at genere, bør du snakke med din optiker.

Læs om briller med flerstyrkeglas Læs om skærmbriller

Få gode råd hos din lokale optiker

Det kan være svært at finde briller, især som førstegangs brillekøber. Selvom man kan købe briller på nettet, synes mange, det er rart at tage ned i en butik og prøve brillerne på inden køb. Da briller er en hverdagsgenstand, som du skal bære i rigtig mange timer, er det især vigtigt, at de er komfortable. Alle mennesker er forskellige, og selvom to måske har samme bygningsfejl, er det alligevel vidt forskelligt, hvilken type briller de skal have.

Vi anbefaler derfor altid, at du kigger forbi din lokale optiker, der kan guide dig gennem brillejunglen. Udover at være venlige og fagligt dygtige, tager alle vores optikere sig tid til dig og dine specifikke behov. Se vores oversigt over optikere her: