Skal mit barn have briller?

Børn er ikke selv i stand til at vide, hvorvidt de har brug for briller. De har typisk aldrig set verdenen anderledes, og de er derfor uvidende om, at deres syn kan forbedres. Det er derfor forældrenes opgave at holde øje med, om barnet kompenserer for potentielle bygningsfejl ved øjet, da dette kan føre til indlæringsproblemer og mistrivsel i skolen. Der vil ofte være en række tendenser, som du kan lægge mærke til ved dit barns adfærd. På denne måde kan du komme tættere på at besvare spørgsmål: Skal mit barn have briller?

Vær opmærksom på dit barns adfærd

Som forældre er det vigtigt, at du er opmærksom på dit barns adfærd, da dette kan være med til at afsløre eventuelle synsnedsættelser. Børn kan have dårligt samsyn, hvilket betyder, at øjnene ikke arbejder ordentligt sammen. Dette kan forringe koncentrationsevnen og gøre det svært for barnet at fokusere, men der er nogle tendenser, som du kan være opmærksom på for at forbedre dette. Synet er eksempelvis tæt forbundet med flere motoriske funktioner ved barnet, som kan give en idé omkring, hvorvidt dit barn trænger til briller. Hvis du oplever, at dit barn har problemer med at gribe bolde, ikke kan lide at slå kolbøtter, tager lang tid om at cykle uden støttehjul eller generelt har problemer med at koordinere bevægelser, så kan det være et tegn på et forringet syn.

Derudover er det vigtigt at have fokus på barnets indlæring, da dette også er forbundet med et optimalt syn. Hvis dit barn får hovedpine og har koncentrationsbesvær i skolen, ofte gnider sig i øjnene, kniber dem sammen under lektie skrivning eller holder en hånd for det ene øje under oplæsning, kan det være et tegn på synsmæssige problemer. Hvis du oplever flere af disse tendenser (og du har et barn under 10 år), så skal du ikke gå til en optiker i første omgang, men i stedet til en øjenlæge, der kan undersøge dit barn. Her vil øjenlægen vurdere, hvorvidt dit barn har brug for briller. Hvis du har et barn over 10 år, så er du altid velkommen til at komme ned til vores dygtige optikere for en samtale og en synsprøve. På denne måde får du klar besked på spørgsmålet: Skal mit barn have briller?

Synet har indvirkning på barnets trivsel

De fleste med briller ved, hvilken indvirkning et godt syn har på dagligdagen. Det gælder i særdeleshed for børn, da de er i en vigtig udviklingsfase i livet. Ved børn, der ikke er startet eller lige er startet i skole, kan det være svært at se, om de trænger til briller. I de første skoleår vil bogstaverne være store og lixtallet lavt, så selv børn der kompenserer for synsnedsættelse kan følge med. I takt med at sværhedsgraden stiger vil det blive sværere for børnene at følge med i undervisningen, hvilket kan føre til indlæringsproblemer og mistrivsel for barnet. Det er derfor afgørende, at barnets synsproblemer bliver opdaget, inden det medfører problemer, der kan have indvirkning på barnets trivsel og indlæring.

Briller til børn

Der er tegn på, at flere børn får briller, mens langt de færreste opfatter dette som et handicap. For nogle kan det endda være sejt at få et sæt briller. Hvert år udkommer nye brilleserier til børn, hvor nogle af de bedst kendte sportsmærker er repræsenteret. Brillerne skabes med det formål, at børnenes sportslige aktiviteter ikke hæmmes af deres glas. Generelt vil børnebriller være mere robuste og sidde tættere, så de ikke falder af, selvom barnet hopper på trampolin eller andet. Der vil stadig være god mulighed for, at barnet kan vælge et stel, som passer til hans/hendes ønsker.

Kontaktlinser til børn

Det er ligeledes en mulighed, at dit barn kan få kontaktlinser. Generelt kræver det mere disciplin fra dit barn at have kontaktlinser, da det medfører flere hygiejnekrav. Om dit barn kan få kontaktlinser afhænger ofte af, hvor modent dit barn. Derudover skal det være et ønske fra barnet, som kommer med en forklaring på, hvorfor han/hun skal have kontaktlinser i stedet for briller. Hvis dit barn har kontaktlinser, skal du være opmærksom på, om barnet får røde eller smertende øjne. Hvis det sker, så skal brugen af linsen ophøre omgående, og du skal kontakte din lokale optiker.

Hos Optik Team har vi et udvalg af selvstændige optikere, som står klar til at hjælpe dig og dit barn. Med et spændende udvalg og kompetent vejledning vil vi finde frem til en løsning, der er tilpasset dig og dit barns ønsker. Kig forbi din lokale optiker eller øjenlæge, hvis dit barn er under 10 år, og få svar på spørgsmålet: Skal mit barn have briller?