Jobbriller

Går det meste af din arbejdsdag med at sidde foran en skærm? kan det være en god idé at overveje et par jobbriller. Når du sidder ved en computerskærm, er afstanden ofte længere end når du normalt holder en bog eller avis. Derfor vil du ofte opleve, at du har brug for andre briller end dem du bruger i det daglige.

Hvad er jobbriller?

Jobbriller er briller, der er designet specielt til dig, der sidder ved en skærm det meste af arbejdstiden. Jobbriller giver dig de bedste arbejdsforhold, så dine øjne ikke skal anstrenge sig mere end højst nødvendigt. Det er i forvejen anstrengende for øjnene og resten af kroppen at sidde ved en computer det meste af dagen. Derfor er det vigtigt for dit velvære og din motivation, at du har et par briller, der passer til dine behov. Et par jobbriller gøre det nemmere at fokusere på skærmen, selvom den er længere væk end øjet er vant til.

Hvorfor skal du have specielle briller til jobbet?

Bruger du dine almindelige briller ved skærmarbejde, vil du ofte opleve, at du skal anstrenge øjnene og kroppen for at kunne få et klart billede af skærmen. Dette skyldes, at de briller du bruger i det daglige ikke er tilpasset den synsafstand, du sidder med, når du arbejder ved en computer. Du vil komme til at knibe øjnene sammen og sidde foroverbøjet eller uhensigtsmæssigt for at kunne se skærmen klart. Dette kan føre til smerter i ryggen, nakken, samt skuldrene og give hovedpine. Derfor er det vigtigt for dine arbejdsforhold, at du har et par jobbriller, der passer til dine personlige behov.

Hvornår har du brug for jobbriller?

Det lyder måske banalt, men du har brug for jobbriller, når styrken i dine almindelige briller ikke er tilstrækkelig ved skærmarbejde. Mange vil typisk fra 40 års alderen have behov for et par briller til jobbet. Det skyldes at øjets evne til at stille skarpt svækkes med alderen.

De fleste under 40 år vil ikke opleve problemer med at bruge deres almindelige briller, når de sidder ved computeren. Der er dog også en del under 40 år, som har brug for specielle briller til jobbet. Et tegn på at du har brug for jobbriller kan være, at du skal sidde bøjet ind over bordet for at kunne få et klart billede af skærmen. Et andet tegn er, at du ikke kan stille skarpt på skærmen eller lægger hovedet tilbage for at finde et felt i din almindelig brille, som giver dig et skarpt billede. Oplever du smerter i ryggen, skuldrene, nakken og hovedet eller bliver du meget træt efter en dag foran skærmen, bør du opsøge din lokale optiker, så I sammen kan finde et par jobbriller der passer til dine arbejdsforhold.

Jobbriller tilpasset dine personlige behov

Der er stor udvikling indenfor brilleglas, hvilket betyder, at din optiker kan tilpasse dine jobbriller præcis efter dine personlige synsbehov. Det betyder, at du ikke længere behøver at tage brillerne af og på i skiftende arbejdssituationer. Jobbriller kan faktisk tilpasses således, at du både kan se skarpt hen til skærmen samt fra skærmen og ud til 1-4 meters afstand, afhængig af valg af glas. Når du køber et par briller til jobbet, vil disse altså blive tilpasset individuelt til dine synsbehov.

Din arbejdsgiver betaler for dine jobbriller

Hvis du har mistanke om, at dit computerarbejde medfører, at du har behov for et par specielle briller til jobbet, har du ret til en betalt synsundersøgelse. Viser denne undersøgelse, at du har brug for jobbriller for at mindske generne, skal din arbejdsgiver betale for dem. Du skal blot tage kontakt til den ansvarshavende på din arbejdsplads og fortælle om dine gener. Derefter skal du udfylde en rekvisition, hvor du noterer diverse afstande mellem skærm, arbejdsplads og øjne. Denne rekvisition tager du så med til din optiker, så dit syn kan blive testet. Viser testen, at du har brug for briller for at kunne udføre dit job uden gener, skal din arbejdsgiver betale for dem.

Afhængigt af dit behov, kan du får jobbriller med forskellige afstandsstyrke. Besøg din lokale optiker og forhør dig om dine muligheder.